Naida Avdić – prva žena iz BiH koja se popela na vrh Ama Dablam

Bh. alpinistkinja Naida Avdić popela se na vrh Ama Dablam. Ovime je postala prva žena iz Bosne i Hercegovine koja se popela na jednu od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu, koja pripada planinskom vijencu Himalaja.

Naida je u noći sa srijede na četvrtak predvodila svoj tim, kao jedina žena, sve do samog vrha koji su dosegnuli u ranim jutarnjim satima. Iako je njen tim na početku brojao osam članova, njih petero je uspjelo doći do vrha.

“Potrebna je izuzetna fizička kondicija, ali mentalna snaga je najbitnija da se dođe do vrha. Imali smo relativno dobre uslove, ali je bilo vrlo hladno sa povremenim vjetrom. Ovo je zaista veliki uspjeh i ponosna sam i sretna što sam bez nekih većih problema uspjela da ispunim ovu svoju želju. Sve to, naravno, ne bi bilo moguće da nisam bila fizički i psihički spremna i da nisam vjerovala u sebe. Put do vrha nije bio jednostavan, ali je vrijedilo svakog trenutka provedenog gore. Nadam se da sam ovime pokazala da je sve moguće ukoliko to stvarno želimo i da ću inspirisati i druge djevojčice i djevojke da se odvaže i krenu u ostvarenje svojih snova”, poručila je Naida, koja je istakla i kako jedva čeka da se vrati svojoj porodici i kući.

(klix.ba)