Završen tečaj za vodiče „A“ kategorije

Završen tečaj za vodiče „A“ kategorije

U dane 27. i 28.04.2019. godine na području Gradačca, Planinarski dom “Jasenica” na Trebavi, završen Tečaj za vodiče Ljetnjih tura ¨A¨ kategorije u organizaciji Komisije za vodiče, Planinarskog saveza FBiH. Ovaj Tečaj je organizovan i realizovan na zahtjev planinarskih društava / klubova sa područja sjeveroistočne Bosne. Na tečaju su učestvovali kandidati za vodiče iz planinarskih društava Odžaka, Tuzle, Srebrenika, Živinica, Kalesije, Banovića, Kladnja, Breze, Vareša i Sarajeva.Tečaj je uspješno završilo 22 polaznika koji su postali vodiči pripravnici PS FBiH.

Završnog vikenda polaznicima su prezentirane preostale teme po nastavnom planu i programu za vodiče Ljetnjih tura “A” kategorija, kao što su opšte karakteristike zimskog planinarenje, višednevne ture i noćenje, logorovanje te izrada improvizovanih bivaka na terenu.

Tečaj je zevršen pismenim testom, praktičnom – ispitnom turom sa Tupalića brda na područje Ploče gdje su kandidatai pokazali naučene vodičke postupke tokom pripreme, organizacije i realizacije planinarske ture.

Tečaj je započeo 06./07.09.2019.g. na planinarskom domu “Javorje” na Konjuhu, nastavljen je kroz vikende 13./14.04.2019.g. na planinarskom domu „Lipici“ na Majevici 27./28.04.2019.g. te završen na Planinarskom domu “Jasenica” na Trebavi.

Zahvaljujemo se svim našim kolegama i planinarskim društvima na podršci u organizaciji smještaj, boravka i kapaciteta za potrebe realizacije Tečaja uz napomenu da se ovom realizacijom tečaja povećava broj vodiča i jača vodička služba u planinarskim društvima.

Komisija za planinarske vodiče PS FBiH
Predsjednik, Šabić Husein