131. godina organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini

131. godina organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini

Danas je 131. godišnjica organizovano planinarstva u Bosni i Hercegovini.

Radi interesovanja za turizam 1879. godine u Sarajevu je počelo pružanje prvih profesionalnih vodičkih usluga. Godine 1884. osnovan je i Turistički klub u Sarajevu a 21. septembra 1892. godine u Sarajevu je održana osnivačka skupština Bosanskohercegovačkog turističkog kluba u kancelariji civilnog poglavara zemlje uz prisustvo 20 visokih zvanica gdje je vladin savjetnik Lotar fon Berks pročitao na njemačkom jeziku, po zemaljskoj vladi, odobrena pravila. Izabran je odbor, predsjednik, potpredsjednik, sekretar, blagajnik, devet odbornika i dva zamjenika. Time je započela era organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini.

Za prvog predsjednika Upravnog odbora izabran je vladin savjetnik vitez Lotar fon Berks koji je u Bosnu i Hercegovinu došao kao poručnik sa Austro-ugarskim trupama. Ostali članovi Upravnog odbora također su bili plemići ili visoki vladini službenici.

Pogledajte kratki video rađen u povodu 130. godina organizovano planinarstva u Bosni i Hercegovini, emitovan na svečanoj akademiji tim povodom.