USPON NA VLAŠIĆ – 131.GODINA ORGANIZOVANOG PLANINARSTVA U BIH

Dana 23.09.2023.g. na jednu od naših najljepših planina Vlašić, planinarskom turom na vrh Paljenik u organizaciji i realizaciji Komisije za planinarske vodiče PS FBiH obilježena je 131. godišnjica organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini.

Tog 21. septembara 1892.g. u Sarajevu održana je osnivačka skupština Bosanskohercegovačkog turističkog kluba čime je započela era organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini. Tada je u kancelariji civilnog poglavara zemlje, uz prisustvo 20 visokih zvanica vladin savjetnik Lotar fon Berks pročitao na njemačkom jeziku po zemaljskoj vladi, odobrena pravila i izabrano je rukovodstvo na čijem je čelu izabran prvi predsjednik Upravnog odbora vladin savjetnik vitez Lotar fon Berks  poručnik Austro-ugarskih snaga. Ostali članovi Upravnog odbora također su bili plemići ili visoki vladini službenici.

Na planinarsku turu odazvalo se oko 130 planinara iz Planinarskih društava iz Bosne i Hercegovine a za vođenje i siguran uspon bila je zadužena Komisija za vodiče PS FBiH. Kretalo se uobičajenom rutom bez poteškoća i intervencija sa različitim kategorijama od najmlađih do najstarijih učesnika. Po izlasku na vrh Paljenik, pored davanja opštih informacija o terenu i značaju manifestacije, odata je počast braniocima Vlašića, kojima je nedavno za odanost i hrabrost podignuta “Bosanska zastava”. Nakon fotografisanja, razgledanja pregrasnih vlašićki predjela te kraćeg zadržavanja na vrhu Paljenik nastavljena je planinarska tura u pravcu na PD “Jusuf Pečenković” Devečani, gdje je obezbjeđen topli obrok, napitci i ostalo za učesnike od strane domaćina PD “Vlašić” iz Travnika.

Uprkos jakom nevremenu, koje se manifestovalo jakim vjetrom i kišom u talasima u popodnevnim satima, uspon je uspiješno realizovan. Izlaskom na najviši vrh Vlašića praktično smo obilježili 131. godinu od početka organizovanog planinarstva u BiH.

Zahvaljujemo se organizatorima i nosiocima aktivnosti Planinarskog Saveza FBiH, Komisiji za vodiče PS FBiH i podršci PD Vlašić iz Travnika koji je dao veliki doprinos i osigurao potrebne kapacitete i resurse.

Na kraju veliko hvala svim učesnicima koji su svojim prisustvom uveličali manifestaciju i dali doprinos u razvoju i napretku planinarstva u Bosni i Hercegovini uopšte.

Narednu godišnjicu planiramo realizovati na području Zeničko-dobojskog kantona.

Komisija za planinarske vodiče PS FBiH
Husein Šabić, predsjednik