Serijal Vrhovi Balkana

Serijal Vrhovi Balkana

Od 14. januara 2016. četvrtkom u 21:30, pogledajte nove epizode serijala Vrhovi Balkana. Priče su to o impresivnoj prirodi i ljudima koji joj pripadaju. Serijal  vam predstavlja prirodne ljepote koje krase čitavu balkansku regiju, istovremeno istražujući vezu lokalnog stanovništva i najviših planinskih vrhova njihovih zemalja. 

Sve epizode serijala Vrhovi Balkana će, nakon emitovanja,  biti dostupne i na http://balkans.aljazeera.net/vrhovi-balkana

Kao i na zvaničnom Youtube kanalalu Al Jazeere Balkans: www.youtube.com/user/AJBalkans

 


 

Piše: Zehrudin Isaković, autor serijala

VRHOVI BALKANA

Pred nama je emitiranje druge sezone serijala Vrhovi Balkana. Nakon Triglava, Velebita, Prenja i Stare planine, gledatelji Al Jazeere Balkans moći će izbliza upoznati jedanaest planina jugoistoka Evrope: Kamniško – Savinjske Alpe, Gorski kotar, Vranica, Maglić, Durmitor, Prokletije, Rtanj, Rila, Šar-planina, Olimp i Meteori.

U jednoj sezoni obići sve ove planine vrlo je zahtjevan, naporan i, na trenutke, opasan planinarski posao. Međutim, snimiti i filmove o svim ovim planinama, bila je gotovo nemoguća misija. Zahvaljujući profesionalizmu, dobroj produkciji, znanju, istrajnosti, požrtvovanosti, fantastičnim partnerima na terenu i, na koncu, sreći tima koji radi na produkciji ovoga serijala, uspjeli smo.

Veliki izazov za nas bio je kako u limitiranim i vrlo oteženim uvjetima (meteorološkim uvjetima, zgusnutom rasporedu snimanja i velikim psiho-fizičkim naporima) napraviti serijal koji će zadovoljiti i zainteresirati gledateljstvo.

Velika gledanost prvog dijela serijala, naročito filma o Triglavu, dala nam je ohrabrenje i putokaz u kojem smjeru treba nastaviti. Nastojali smo snimiti serijal koji će istovremeno biti zanimljiv, edukativan, pa pomalo, zašto ne, i zabavan. Za vas, naše gledatelje, popeli smo se na najviše vrhove Balkana, proveli na desetke dana hvatajući crvenkaste zore u planini, zalaske sunca na njihovim vrhovima, satima se družili s divokozama i snimali prirodu u svoj njenoj ljepoti.

Ne mogu procijeniti koji su nas prizori više fascinirali: jutarnja svježina koju smo hvatali dok smo se kroz Dolinu jezera uspinjali prema najvišem vrhu Prokletija ili noć provedena na krovu Balkana – Musali, dok smo zajedno s divokozama ispraćali dan na zalasku. Ili uzbuđenje dok sam na ekranu gledao srcoliko Trnovačko jezero (regija planine Maglić) kada smo ga snimali dronom… Upravo srcem smo ispraćali svaki detalj snimanja, svakom se uspješnom kadru veselili kao mala djeca.

Planine Balkana su impozantne svojom veličinom, snagom i ljepotom. Istovremeno, ljudi koji nastanjuju planine ove regije, njihove doline i pobočja, nisu ništa manje interesantni i fascinantni od samih planina. Druženje s velikanima planinarstva u regiji kakvi su Stipe Božić, Bojan Rotovnik, Dragan Jačimović, Vasilije Vujović, Marko Blečić, Ilina Arsova, Viki Grošelj, Davo Karničar, Matevž Lenarčič, Gregor Kresal, Milan Kučan, Edin Durmo, Jure Miljak, Slađo Jukić i Braco Babić također je bilo nezaboravno. Oni su našem serijalu dali taj ljudski nemjerljiv doprinos.

Tokom snimanja bilo je i loših dana, kada nam nije išlo od ruke i od kamere, kada sagovornici otkažu intervju ili kiša i snijeg onemoguće snimanje. Ni tada nismo dozvolili da nas obuzme malodušnost. Pomisao da će sve to proći, a da će serijal, uprkos svemu, ipak naći svoj put do gledateljstva, ulijevala nam je novu snagu i osnažila strpljenje, koje je neophodno kod ovakve vrste posla. Tada su dolazili do izražaja profesionalizam i ljudski kvaliteti ekipe koja je radila na projektu.

Da bi gledateljima bilo lijepo – nama ponekad mora biti ružno! – bila je deviza koja nas je vodila u teškim trenucima na terenu. Srećom, uživanje u snimanju bilo je neuporedivo veće, negoli trenuci razočarenja.

Na koncu, meni kao pasioniranom planinaru, neizmjerno je drago što sam dio produkcijskog tima uspio zainteresirati da i sami počnu planinariti. Na jednom od najtežih uspona u serijalu – penjanju na Maglić u teškim snježnim uvjetima – pridružili su nam se i braća blizanci Nihad i Sead Kreševljaković, koji su uz veliki napor i pokazanu požrtvovanost, uspjeli pogledati Bosnu i Hercegovinu s njenog najvišeg vrha.

Dragi gledatelji, nadam se da ćete uživati u ovom serijalu. To će biti najveća satisfakcija i nagrada za napor koji smo uložili u njegovo snimanje. A ukoliko nakon odgledanih emisija i sami uzmete ruksak i krenete put planina – našoj sreći neće biti kraja.