POZIV ZA SVA PLANINARSKA DRUŠTVA I PLANINARSKE VODIČE NA USPON na najviši vrh BOSNE I HERCEGOVINE , Maglić (2386 m.n./v.) 08. oktobra 2022.

POZIV ZA SVA PLANINARSKA DRUŠTVA I PLANINARSKE VODIČE NA USPON na najviši vrh BOSNE I HERCEGOVINE , Maglić (2386 m.n./v.) 08. oktobra 2022.

Povodom obilježavanja 130 godina organizovanog planinarstva u BiH PS FBiH ORGANIZUJE I POZIVA SVA PLANINARSKA DRUŠTVA I PLANINARSKE VODIČE NA USPON na najviši vrh BOSNE I HERCEGOVINE , Maglić (2386 m.n./v.) 08. oktobra 2022.

PLAN AKTIVNOSTI:
Subota 08. oktobra 2022. godine.

Ovaj pohod odvijat će se u 4 pravca :

 • Uspon sajlom sa Prijevora ka vrhu – kategorija (vrlo teška staza), 2,5-3 h
 • Uspon – smijer poštar, sa Derenčišta ka vrhu – kategorija (teška staza) oko 4 h.
 • Tura -Prijevor preko Suve jezerine- Trnovačko jezero- Lahka staza 1,5 h
 • Silazak sa vrha ka Trnovačkom jezeru i povratak preko Suve Jezerine do Prijevora

Planinarska društva će obezbjediti vodiče za  učesnike iz matičnih društava.

Plan aktivnosti:

 • Okupljanje planinara je na Dernečištu i Prijevoru do 08:20 h
 • Polazak sa Derenčišta ka vrhu u 08:30h a sa Prijevora u 09:00h
 • Polazak sa vrha Maglića prema Trnovačkom jezeru ili ka Dernečištu u 13:00h
 • Polazak sa Prijevora na Trnovačko jezero u 10:00h, povratak u 16h
 • Povratak sa Prijevora u 18:00h. Sa Dernečišta u 17:00 h.
 • NAPOMENA: Vodiči matičnih društava mogu organizirati satnicu povratka po vlastitom nahođenju uz najavu kod Organizatora-Glavnog vodiča

Obaveze učesnika:

 • Matična društva organizuju članstvo,(učesnike), prevoz i ostale potrepštine po vlastitom planu. Imenuju odgovorne vodiče i dostavljaju spiskove učesnika Komisiji za vodiče na e-mail za.vodiče.psfbih.@gmail.com
 • Učesnici moraju biti članovi PS BiH ili PS zemalja članica UIAA sa izmirenom članarinom za 2022 god. i sa sobom ponijeti člansku iskaznicu.
 • Ulaz u nacionalni park „Sutjeska“ 2,00 KM (potrebno imati ovjeren spisak učesnika iz matičnog društva koji dolaze na pohod)
 • Eko taksa na Trnovačkom jezeru 1 Eura
 • Adekvatna planinarska oprema prilagođena meteo uvjetima i pravcima kretanja,

(pravcu uspona)

Uspon sajlom: Obavezna kaciga, penjački pojas,prusika (zamka) za lično osiguranje,2-3 HMS karabinera.

 • Hrana i piće u vlastitoj režiji.
 • Prijava – svi zainteresirani treba da izvrše prijavu u matična društva najkasnije do 14.09.2022. a društva Komisiji za vodiče do 15.9.2022. na mail komisije: za.vodice.psfbih@gmail.com

 

Napomena: Svi učesnici odlučuju i prijavljuju se za pravce uspona shodno svojim psiho-fizičkim sposobnostima, iskustvu i raspoloživoj opremi te učestvuju na svoju ličnu i materijalnu odgovornost.

Ukoliko iz jednog planinarskog društva učesnici žele da idu na oba smjera penjanja društvo je dužno da organizuje prijevoz isitima na polazište i povratak sa uspona.

Sigurnosne upute:

Organizator i vodiči zadržavaju pravo da prije, u samom toku aktivnosti, u toku uspona i pohoda mogu da donesu  odluku da učesnike koji nisu adekvatno opremljeni, koji  su eventualno ozlijeđeni, iscrpljeni ili bilo šta drugo što bi dovelo u opasnosnost ili narušavanje sigurnosti po njega/njih (učesnika uspona-pohoda) ne dozvole dalje učešće.

Isto tako mogu donjeti odluku o promjenama plana pravca,uspona,pohoda u zavisnosti od trenutnih uslova na terenu.

ORGANIZATOR:  PS F BiH

ODGOVORNO LICE: Organizator-vodič Mirza Azderović, predsjednik Komisije za vodiče PS FBiH
VODIČI: Pravac „Poštarev put“ Mirza Ažderović, pomoćni vodiči; Vodiči matičnih društava
Pravac: „Sajla“ sa Prijevora; Ermin Lipović, pomoćni vodič, Vodiči iz matičnih društava
Pravac: Vrh Maglića-Trnovačko jezero preko Suve Jezerine do Prijevora: Komisija će odrediti vodiča po dolasku svih učesnika na vrh
Pravac: Prijevor-trnovačko jezero – Prijevor ( preko Suve Jezerine) Komisija će naknadno odrediti vodića po prijemu broja prijavljenih za ovu turu.
NAPOMENA: – Ukoliko planinarska društva /klubovi nemaju licencirane planinarske vodiče u svom sastavu dužna su svojom Odlukom da imenuju odgovornu osobu za grupu ( učesnike) iz svog sastava a komisija za vodiče će na zahtjev društva i po potrebi imenovati vodiča iz sastava vodiča pri PS F BiH.
– Put prema Prijevoru od raskrsnice od 18 sati biće zatvoren te će vozila se moći kretati samo iz pravca Prijevora prema raskrsnici kako ne bi došlo do zastoja u saobraćaju.
– Učensici koji žele mogu doći i u petak 7. oktobra, a također i ostati u nedjelju 9. oktobra i sami obezbjeđuju šatore, a kamp mogu postaviti ovisno o smjeru penjanja na Dernečištu ili Prijevoru. Društva koja dolaze dan ranije dužna su najaviti dolazak Komisiji za vodiče na navedeni mail.

 

Predsjednik Komsije za vodiče PS FBiH:
Mirza Ažderović