Održana svečana akademija u povodu 130. godina organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini

Održana svečana akademija u povodu 130. godina organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini

U prostorijama Olimpijskog komiteta, 24.09.2022. godine, održana je svečana akademija povodom 130. godišnjice organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini.

Nakon što su se razmijenili utisci, želimo se još jednom zahvaliti svima koji su izdvojili svoje vrijeme kako bi prošlu subotnju večer proveli sa nama. Posebno se zahvaljujemo našim gostima koji su u svečanu salu pristigli iz drugih država kako bi svojim pristustvom uljepšali ovu simboličnu prigodu u znaku broja 130. Skupu se obratio predsjednik Planinarskog Saveza FBiH Rasim Radonja, zatim su se obratili ambasadorica Republike Austrije Urlike Hartmann, načelnica  Planinarskog saveza Srbije Valentina Toković, te Zoran Čitkušev predsjednik Federacija na Plananiraski Sportovi Sjeverne Makedonije, ujedno predstavnik i Balkanske planinarske unije BMU. Za nas veoma važno obraćanje bilo je putem videa od strane Petera Muira predsjednika UIAA (International Climbing and Mountaineering Federation). Čestitke PS FBiH pristigle su i od strane planinarskih saveza Slovenije i Hrvatske.

Ispred planinarskih veterana obratili su nam se Muhamed Gafić i Nedreta Ljubić, jedni od onih zahvaljući kojima i obilježavamo 130. godina organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini. Njihovim simoboličnim i motivirajućim govorom, potaknuli su mlađe naraštaje u publici da čuvaju i dalje razvijaju ono što su oni započeli.

Tokom manifestacije je upriličena dodjela plaketa u kategorijama:

– plaketa za najmlađeg člana pripala je Leni Valentini Karadža iz PD Željezničar Sarajevo, koju je u njeno ime preuzeo njen otac

– plaketa za najbrojnije društvo uručena je PD Konjuh iz Tuzle

– plaketu za najbolju planinarsku incijativu dobio je Sabid Zekan zbog svoje ideje o uspostavi planinarske transferzale „Put Srebreničke povelje“.“Srebrenicka povelja“  je dokument kojim bosanski kralj Stjepan II Kotromanić, daje Dubrovačkoj državi dio Dalmacije od Lovišta pa sve do Prevlake, uključujući ostrva i dio priobalnog pojasa. Ova odluka je napisana u srednjevjekovnom gradu Srebreniku.

– tri plakete dodijeljene su u kategoriji za najbolje promotore planinarstva:

1. Planinarsko društvo Bitovnja iz Kreševa
2. Azimuth 135 iz Zenice i
3. Šefiku Sadikoviću iz PD Velika Kladusa

– plaketa za doprinos razvoju naučnog-istraživačkog rada uručena je Sportskom i naučnom  istraživačkom klubu ATOM iz Zavidovića koji su kroz svoje planinarske i speleoloske aktivnosti otkrili nekoliko novih životinjskih vrsta.

– plaketa za najbolju promociju na digitalnim mrežama  uručena je za planinarsku incijativu i web stranicu planinarenje.ba, Midhatu Bećaru.

Planinarski savez FBiH uručio je tri plakete za partnerske institucije:

1. Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine
2. Ministarstvo za obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo
3. Kantonalno ministarstvo privrede Zeničko-Dobojskog kantona

Dobitnici plaketa za izuzetan doprinos razvoju planinarstva i alpinizma u BiH su: Anto Šakic, Željko Knez, Mirsad Husejnović, Alija Šunje, Redžep Grabus, Nedreta Ljubić, Zijo Deljo i Emsada Batić.

Negdje između podnožja i vrhova planine nalazi se odgovor na misteriju: Zašto se penjemo! Upravni odbor Planinarskog saveza FBiH dodjeljuje i četiri plakete posthumno. Dobitnici ovih plaketa su: Armin Gazić, Rade Šimić, Hajrudin Kubat i Krunoslav Radielović.

Posebna zahvala našim sponzorima zahvaljujući  kojima ovakva realizacija događaja ne bi bila moguća: Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije BiH, Općina  Centar Sarajevo, GRAWE  osiguranje d.d. Sarajevo, Jasmin M d.o.o. Žepče i Garmond graphics.