In Memoriam – Zoran Šimić (1964.-2017.)

In Memoriam – Zoran Šimić (1964.-2017.)

26.12.2017. na gradskom groblju u Kreševu sahranjen je Zoran Šimić. Sahrani su prisustvovali rodbina i prijatelji među njima bio je veliki broj planinara iz BiH i zemalja regije.

Posljednjem ispraćaju Zorana Šimića prisustvovala je i delegacija PS BiH/PSFBiH koju je predvodio predsjednik Zehrudin Isaković i položila vijenac sa cvijećem.

Zoran je bio predsjednik Planinarskog društva „Bitovnja Kreševo“ i član Upravnog odbora PS FBiH. Za vrijeme svog života ostavio je duboki trag u našim planinama svojim dugogodišnjim djelovanjem. Učestvovao u obnovi planinarskog doma na Lopati i izgradnji planinarske kuće na Prokoškom jezeru. Markirao mnogobrojne planinarske staze na Bitovnji, Pogorelici, Zecu, Vitreuši i Vranici. Koautor je karte planinske grupe Vranica i jedan od zaslužnih što je planinarska transferzala „Bitovnja-Pogorelica- Vranica“ postala poznata i vrlo posjećena od mnogih domaćih i inostranih planinara. Jedan je od osnivača i direktor festivala 3. FOK na kojem su prezentovani mnogi filmovi i fotografije iz svijeta planinarstva. Ova plemenita djela ne možemo zaboraviti.  Zorane, hvala na svemu što si napravio za planinarstvo u Bosni i Hercegovini.

Počivaj u miru i neka ti je vječna slava.

Tekst: Braco Babić