Zenički horizonti

Zenički horizonti

Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice sa zadovoljstvom poziva Zeničanke i Zeničane, ali i druge osobe koje vole Zenicu. u kolonu učesnika planinarsko-rekreativno-edukativnog projekta „Zenički horizonti“, obilaska Zenice sa četiri strane svijeta, u cilju motiviracije građana za planinarenje, poboljšanja spektra izbora aktivnosti za korisno i svrsishodno provođenje slobodnog vremena, educiranja građana Zenice o njihovom užem zavičaju i razvijanja eko svijesti i doprinošenja poboljšanja psihofizičkog zdravlja.

Projekat će se realizovati kroz četiri etape, između dva najznačajnija datuma u historiji grada Zenice, 20. marta (Dana Zenice) i 12. aprila (Dana oslobođenja Zenice), i to kako slijedi:

  • ISTOK | 22.03.2015. = Briznik – Čolan – Klopačke Stijene – Talami (15km)
  • JUG | 29.03.2015. = Ovnak – Lupac – Vjetrenice – Gornja Zenica – Mokušnice (22km)
  • ZAPAD | 05.04.2015. = Vrselje – Golub – Relej Lisac –Zmajevac – Travnička ulica (17km)
  • SJEVER  | 12.04.2015. = Gladovići – Kraljevine – Smetovi – Crkvice (21km)

Prijevoz do početnih tačaka (Briznik, Ovnak, Vrselje i Gladovići) je obezbijeđen od strane sponzora i Udruženja, a polasci su datog datuma u 07:30 sa Autobuske stanice u Zenici.

Hrana i piće aranžirajte iz vlastitog ruksaka. Ponesite dovoljno hrane, voća i tekućine za jednodnevni boravak u prirodi (1 do 2 litre vode).

Obuću i odjeću prilagodite vremenskim uslovima i uslovima kretanja na planini. Obavezna oprema su ruksak, udobne gojzerice, rezervna presvlaka, deblje i rezervne čarape, slojevita odjeća, vjetrovka i zaštita od kiše.

Napominjemo da odazivom na pojedinu etapu ili cjelokupan projekt, svaki učesnik POTVRĐUJE da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno učestvovanje na istom, da prihvata program pojedine etape ili cjelokupnog projekta, da projektu pristupa na ličnu i materijalnu odgovornost, te da će se, u skladu s planinarskom etikom, pridržavati plana projekta, odluka i uputa Organizatora i Vodiča.

– Organizator zadržava pravo izmjene programa pojedine etape ili cjelokupnog projekta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši vremenskih uslova, neprohodnost puteva i sl.).

– Organizator zadržava pravo otkazivanja pojedine etape ili cjelokupnog projekta u slučaju nepovoljnih vremenskih uslova.