Pohod “Globusova staza”

Pohod “Globusova staza”

PD”Bobovac” Kakanj organizuje pohod “GLOBUSOVA STAZA” u znak sjećanja na Josipa Ivankovića-Globusa

Staza je kružna i kreće iz sela Halinovići, gdje se može doći autom a pješačenje traje 8-9 sati.

PLAN HODANJA:
8:00-Polazak učesnika pohoda na relaciji:
a)Halinovići, spuštanje u dolinu Trstionice i uspon do sela Nažbilj, gdje planiramo odmor i obraćanje organizatora,
b)Uspon Nažbilj-Smrdan pod Javorje,odmor
c) Uspon na Javorje(1429 m n/v), pauza i razgledanje okoline
d) Priječenje preko Lipničkog brda na najveći vrh Jezero(1459 m n/v), koji je najveći vrh Kaknja, duža pauza
e) Spuštanje sa Lipničkog brda prema dolini Trstionice
f) Uspon iz doline Trstionice u Gornju Lipnicu,pauza i
g) Dolazak na planinarski dom “BOČICA” oko 17:00, gdje nas očekuje druženje,čaj,čorbica… i ko želi ostaje na konaku.
h) Silazak sa Bočice u Halinoviće, ko je došao vlastitim prevozom i ne želi ostati na konaku.
i) Učesnici koji ostaju na konaku povratak sa doma mogu izvesti po ličnom nahođenju,pješice ili autobusom koji dolazi u Zagrađe u nedelju 05.4.2015.
Tura nije tehnički zahtjevna ali se od učesnika očekuje kondiciona spremnost na duže pješačenje sa usponima i silascima.


Organizator omogućava dolazak na pohod: 
1. Organizovano, po cijeni 10 KM, gdje je uračunat: prevoz (Kakanj – Halinovići), boravak, čaj, čorbica i konak na Pl.domu”Bočica”.
– Polazak autobusa je ispred Elektro – Kaknja u 7:30, uz obavezno javljanje Beši (061795271) do 01.4.2015.
2. Samostalno, gdje su učesnici dužni do 8:00 doći u Halinoviće i priključiti se organizovanoj grupi u hodanju, bez obaveze plaćanja, a ako žele ostati na konaku u pl.domu “Bočica” dužni su to prijaviti organizatoru (boravak i konak će platiti na licu mjesta).
NAPOMENA: Učesnici su dužni slušati upute organizatora,pristupiti pohodu sa adekvatnom opremom(obućom i odjećom), imati dovoljno hrane i pića za cjelodnevni boravak u prirodi…t.j poštovati planinarski kodeks ponašanja.
Odazivom na pohod svaki pojedinac ide na vlastitu odgovornost.
#Organizator zadržava pravo izmjene ture a zbog vremenskih nepogoda i odgađanje kompletnog izleta.
#Organizatori, ispred PD”Bobovac” Kakanj su :
Besic Elvedin Beša (061-795271)
Zeljo Milivojac (061-763454)
Edin Džomba (062-110874)

10653608_944872315545648_8356709090580387277_n

BIOGRAFIJA:

IVANKOVIĆ ( MIRKA) JOSIP- GLOBUS

Ivanković Josip rođen je 08.04.1946 godine u Kaknju, 0snovnu školu i zanat za vodoinstalatera završio je također u Kaknju. Još kao srednjoškolac šezdesetih godina uključuje se u rad planinarskog društva „Bobovac“ Kakanj. Od 1965 godine aktivno uzima učešće u radu planinarske organizacije kako u radu društva tako i u pohodima i transverzalama. Jedan je od najzaslužnijih članova za omasovljenje društva u periodu 1970 do 1975 godine. U istom periodu dolazi do stagnacije rada društva zbog nemogućnosti skupog održavanja planinarskog doma Bobovac kod Kraljeve Sutjeske i ondašnji članovi Upravnog odbora donose odluku da se dom da na privremeno korištenje Termoelektrani „Kakanj“ u Čatićima , za uzvrat društvu se daje na korištenje šumarska kuća na lokalitetu Bočica.
Josip svojim entuzijazmom i ljubavi prema prirodi i planinarstvu svesrdno se angažuje na omasovljenju društva tako i na adaptaciji dobivene šumarske kuće Bočica koja se renovira i uređuje tokom 1976 godine i ista biva otvorena 09.01.1977 godine. Tada biva nagrađen za jednog od najaktivnijih članova kako za aktivnost oko izgradnje planinarske kuće na Bočici tako i za rad na omasovljenju planinarskog društva. Paralelno sa ovim društvenim aktivnostima Josip je i aktivni učesnik u planinarskim pohodima u to vrijeme popularnoj transverzali „Po planinama BiH”;
I dobitnik je zlatne značke.
Stalni je učesnik planinarskih pohoda kao što su: Igmanski marš, Pohod na Inać, Bitka za ranjenika i dr.
U toku 1977 godine završio seminar Speleologije u organizaciji PS B i H.
Obišao je sve značajnije transverzale u B i H kao i mnoge u bivšoj Jugoslaviji kao i sve vrhove od Pelistera do Triglava kojeg je pohodio desetak puta.
Period od 1984. godine je kada dolazi do ekspanizije članstava tako da je u tim godinama društvo brojalo i do 1000 članova a veliku zaslugu imao je i g- din Josip. 1986. godine sa grupom planinara iz Zenice odlazi na krov Evrope Mont Blanc 4.810 metara n/v. i uspješno ga osvaja.
Iste godine zbog zasluga u radu u društvu i osvajanju „Monnblana“ biva proglašen za sportistu godine u općini Kakanj za 1986. godinu.
Od 1985 godine počela je sljedeća adaptacija planinarske kuče na Bočici gdje je Josip bio jedan od najaktivnijih i najvrednijih članova. Za nesebično zalaganje na adapataciji doma pripala mu je čast da otvori renovirani dom na Bočici dana 24.09.1988. godine a istom prilikom na prijedlog društva od planinarskog saveza dobiva Zlatnu značku . Inicijator i realizator gotovo svih akcija kako angažovanjem radom oko doma tako i u organizaciji planinarskih pohoda i trasverezala.
U ratnom periodu 1992 do 1996 godine brinuo je o očuvanju planinarskog doma na Bočici,a aktivno se uključuje u narednim društvenim akcijama, a veliki doprinos je da u pripremi i organizaciji dana planinara B i H na Bočici 15-16.08.1998. godine.
Završio i „Školu za učitelje planinarstva „ koja je održana na Bočici
Josip je u svom dugom planinarskom stažu bio uvijek u organima društva a u više navrata je bio i predsjednik, i član raznih komisija u PS B i H.
I do posljednjeg dana g-din Josip član društva , organizator i inicijator mnogih akcija.
Dobitnik je povelje za naročite zasluge u planinarstvu PS BiH koje je primio 26.06.2010. god na pl. domu Bočica.
Posljednji Josipov pohod bi je pohod na Maglić koji je izveo sa grupom planinara iz našeg društva 02.07.2010. godine.
Preminuo 14.07.2010. godine.