TEČAJ ZA PLANINARSKE VODIČE LJETNJIH TURE NA PODRUČJU USK

TEČAJ ZA PLANINARSKE VODIČE LJETNJIH TURE NA PODRUČJU USK

Na području Unsko Sanskog kantona u organizaciji Komisije za vodiče PS FBiH zaapočeo je Tečaj za vodiče “A” kategorije – Ljetnje ture. Prvi vikend realizavan je 17./18.06.2023.g. na Planinasrkom domu Kanjon na području Sanskog Mosta. Edukacija se realizuje u skladu sa Nastavnim planom i programom za edukaciju i licenciranje Planinarskih vodiča PS FBiH koja će ukupno trajati tri vikenda.

Prvi dan iskoršten je kratku provjeru znanja poznavanja opštih pojmova o planinarstvu, davanjem osnovnih informacija o bogatoj historiji BH planinarstva te o postojanju i razvoju vodičke službe kod nas i u svijetu. Težišna aktivnost data je na Orijentaciji i navigaciji a dan je zavšen izvođenjem praktične i edukacione planinareke ture – izleta na područje na vodopad Skok na Blihi. Drugog dana nastavljena je edukacija po pitanju pravnih i moralnih odgovornosti, psihologiji vođenja te geografiji kao i planinarskim izrazim i obilježjima puteva. Tokom oba dana vršeno je upoznavanje kandidata sa  ličnom i ostalom planinarskom opremom te njenom praktičnom primjenom naterenu na terenu u različitim situacijama. Edukacija je zevršena izlaskom – posjetom lokacije “Bobijaškog oka”, kraškog fenomena, koji se nalazi podno planine Grmeč.

Ovomo prilikom pružena je prilika Planinarskim društvima sa područja USK da ojačaju svoja društava vodičkim kadrom i obezbjede sigurnije i kvalitetnije vođenje i boravak planinara u planinama.

Na ovaj Tečaj se prijavilo ukupno 25 kandidata za planinarske vodiče koji dolaze iz 5 planinarskih društava/klubova sa područja USK: PD Plješevica Bihać, PD Krajina Cazin, SPD Mulež Sanski Most, PEED “PSET” Bosanska Krupa i PD Krajiški soko Cazin.

Komisija za vodiče upućuje zahvalnost planinarskih društava/klubova na razumijevanju i shvatanju potrebe vodičke službe u planinarstvu i podršci razvoja planinarstva u BiH uopšte. Pored toga ističemo i zahvaljujemo se našim domaćinima na gostoprimstvu iz podršci PED Kanjon iz Sanskog Mosta.

Nastavak Tečaja je predviđen naredog vikenda na području Cazina gde je predviđena edukacija u u dijelu koji se odnosi na pripremu i realiaciju ture – izleta e drugih praktičnh postupaka u terenskim uslovima.

Predsjednik Komisije za vodiče
Husein Šabić