ZIMSKA ŠKOLA ALPINIZMA – 3. VIKEND

ZIMSKA ŠKOLA ALPINIZMA – 3. VIKEND

Prenj, Sivadije – 22. i 23. 2. 2020. godine

Nastavak Zimske škola alpinizma realizovan je na Prenju, ovaj put u Sivadijama. Prvog dana polaznici su naučili nekoliko načina izrađivanja osiguravališta (štanda) u snijegu i ledu. Posebna pažnja je posvećena tzv. dinamičkom osiguranju kao najjednostavnijem osiguranju penjača na blažim padinama. U večernjim satima održana su teoretska predavanju o lavinama kao značajnoj temi zimske škole alpinizma. Polaznici su upoznati sa korištenjem lavinskog seta (lavinski primopredajnik, lopata za snijeg i lavinska sonda).

Nakon edukativnog dijela cijela škola alpinizma je proslavila 18. rođendan našeg najmlađeg alpiniste Irijana Durme. Također, prikazano je nekoliko kratkih filmova impresivnog Irijanovog alpinističkog puta od ranog djetinjstva pa do punoljetstva.

Nedjelju smo proveli u centralnom dijelu Sivadija. Polaznici su samostalno penjali, izrađivali osigravalište u snijegu, osiguravali partnere i savladavali tehniku spuštanja po užetu u zimskim uvjetima.  Završnica je bila uspon u Skriveno okno, kraški fenomen koji su samo rijetki imali priliku vidjeti. Svi naši polaznici imali su privilegiju popeti se u okno. Svojevrsna nagrada bila je i vidjeti jato od najmanje 100 planinskih čavki iznad Skrivenog okna.

Instruktorski tim ovog vikenda činili su Miralem Husanović, Edin Durmo i kandidat za instruktora Edin Kajan, te asistenti Irijan Durmo, Edin Drino, Semir Šatorević, Tarik Rustempašić i Alma Osmić Husni.