Završen tečaj za vodiče Teških ljetnih tura – „C“ kategorija

Završen tečaj za vodiče Teških ljetnih tura – „C“ kategorija

Godišnjim programom osposobljavanja vodiča te u skladu sa NPP za osposobljavanje vodiča “C” kategorije – Teške ljetnje ture, tokom vikenda 05.-06.12.2020. g. realizovan je završni dio tečaja za vodiče Teških ljetnjih tura “C” kategorije koji je trajao ukupno dva vikenda.

U prvom vikendu, 28.-29.11.2020. g. se radilo na području Ormanja– Pazarić, gdje polaznici su provedeni kroz Ormanjsku feratu dok su 29.11.2020.g. na području Romanije provedeni kroz Feratu “Sokolov put” na Crvenim stijenama.

Drugog vikenda 05.-06.12.2020.g. upriličen je prolazak svih kandidata kroz Feratu“Paolo Dieci” Brateljevići na podruju Kladnja te nastavljena ostala edukacija.

Tokom ovog vikenda radilo se na praktičnom treningu vođenja, spašavanje te drugim postupcima korištenja opreme i tehnika.

ZavršetakTečajarealizovan je pismenomprovjeromstečenihznanja i praktičnom – ispitnomturom, gdjesukandidatipokazalinaučenevodičkepostupke i tehnikevođenjaTeškihljetnjitura.

Tečaj je uspiješno završilo ukupno10 kandidata koji dolaze iz 6p laninarskih društava/klubova i to: KES Limit Bihać, PD Runolist Bihać, UP Vedro Zenica, PK Goražde-Maglić Goražde, PSD Perun Vareš i PSD Zlatni ljiljan Sarajevo.

Realizacijom tečaja završeno je osposobljavanje druge generacije planinarskih vodiča za potrebe planinarskih društava za vođenje planinara na teškim terenima u ljetnjim uslovima što uključuje vođenje planinara kroz stijenska i teška područja kao i osiguranim planinarskim putevima (Feratama).

Zahvaljujemo se podršci planinarskih društava i domaćinima PD Fasto Ormanj i PD Miljkovac Kladanj koji su na terenu pomogli realizaciju tečaja.

Predsjednik Komisije za planinarske vodiče PS FBiH, Šabić Husein