Početak tečaja za vodiče C kategorije – Teške ljetne ture

Početak tečaja za vodiče C kategorije – Teške ljetne ture

U skladu za godišnjim programom osposobljavanja vodiča, dana 28.11. 2020. godine na području Ormanja – Pazarić i Romanije – Crvene stijene, započela je realizacija tečaja za vodiče Teških ljetnih tura – C kategorija.

Prvi vikend je dat akcenat na upoznavanje sa informacijama o mjestu i ulozi planinarskih vodiča u vođenju Teški ljetnji turama kao i primjenom opreme i tehničkim pomagalima na terenu.

Prvi dan izvršeno je penjanje Osiguranom planinarskom stazom (ferrata) na Ormanju uz prektični trening upotrebe opreme, komunikaciji i orijentaciji u stijeni kao postupcima vodiča u različitim situacijama.

Drugi dan je u cijelosti iskorišten za praktičan rad na terenu. Uz primjenu tehnika vođenja u stijeni, izvršen je prolazak kroz feratu “Sokolov put” na Crvenim stijenama na Romaniji.

Na tečaj se ukupno odazvalo 10 planinarskih vodiča sa područja cijele FBiH iz 6 planinarskih društava/klubova i to: KES Limit Bihać, PD Runolist Bihać, UP Vedro Zenica, PK Goražde Maglić Goražde, PSD Perun Vareš i PSD Zlatni ljiljan Sarajevo.

Nastavak Tečaja slijedi narednog vikenda na području Blagaja i Mostara.

Komisija za planinarske vodiče PS FBiH

Predsjednik, Šabić Husein