Upoznajmo planinu Lisac u četiri godišnja doba

Upoznajmo planinu Lisac u četiri godišnja doba

Planinarsko Društvo „Tajan-Lisac” Zenica

Proteklog vikenda Planinarsko društvo „Tajan-Lisac” Zenica je organizovalo završnu tradicionalnu manifestaciju „Upoznajmo planinu Lisac u četiri godišnja doba” koja je namijenjena za sve građane i planinare Zenice.
Učesnici pohoda su imali prilku upoznati stazu od sela Gradišće koja vodi do vrha relej na Liscu, da uživaju u predivnom sunčanom danu i pogledu prema vrhovima planina Vlašića, Vranice, Kalina, i panorami Smetova. Na žalost panorama grada Zenice se nije mogla vidjeti od magle koja je preklila kompletnu zeničku kotlinu.
Dolaskom do planinarskog doma na Liscu domaćin je za sve učesnike obezbjedio planinski čaj i druženje. Ovom prilkom društvo je nagradilo 16 učesnika pohoda koji su učestvovali u sva četiri planinarska pohoda za ovu godinu sa nagradom Tajanovo srce, dok je Milica Petrović jedina osoba koja je učestvovala u četiri godine za sve planinarske pohode posebnu nagradu „Tajanovo srce”.
Pohodu su se odazvali građani, omladina i planinari Zenice, predsatvanici Udruženja „Snaga Žene” Zenica, PD „Željezara, „Mladost”, „Tvrtkovac”, Bila Travnik. Kao i uvijek podršku za osiguranje svih planinarskih pohoda dali su članovi GSS Stanica Zenica. Gosti iznaneđenja pohoda su bili članovi GSS stanica Goražde, koji su imali priliku da se družili sa učesnicima pohoda.

Da je ova manifestacija interesantna dokazuju brojni građani Zenice koji su u protekle četiri godine učestvujući u pohodima imali prilku da uživaju u prirodnim ljepotama planine Lisac u sva četiri godišnja doba. da se upoznaju sa naseljenim mjestima; Jastrebac, Orahovica, Stranjani, Vrselje, Gradišće, Pojske. Bilo je učesnika koji su nakon dugi niz godina evocirali uspomene na protekla vremna obilaska planine Lisac i druženja u planinarskom domu Lisac. Učestvujući u pohodima stekla su se mnoga prijateljstva, planinarska iskustva u prirodi koja će građima ostati u trajnom sječanju.

Bernadin Kapo
sr društva

1 2 3 4 5