Preminuo Drago Bozja

Preminuo Drago Bozja

Na našu veliku žalost, preminuo je naš dragi prijatelj Drago Bozja u svojoj 87. godini života. Napustila nas je istinska ljudska veličina koja je svojim životom i radom inspirisala mnoge i ostavila nam bogato nasljedstvo.

Drago Bozja je čitavog života bio aktivno uključen u rad Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine. Samo vrijeme će pokazati koliki je bio njegov doprinos razvoju planinarstva u Bosni i Hercegovini. Osim toga, bio je osnivač i prvi načelnik Gorske službe spašavanja, putopisac, zaljubljenik u prirodu, jedan od direktora sarajevske Olimpijade. Poznat je po brojnim mudrim izrekama, a jedna od njih se posebno uvriježila kod planinara: “svako ima pravo na svoj Mont Everest i to mu niko ne može uzeti”.

“Planinarstvo zahtijeva puno znanja. Nije to samo hodanje i nosanje ruksaka na leđima. Mora se znati šta su kisele kiše, a šta zagađeni izvor, moraju se poznavati geologija, morfologija, biologija, meteorologija, psihologija”, govorio je Drago Bozja.

Drago Bozja, Bosanac i Hercegovac slovenačkog porijekla, u društvu odmilja poznat kao “bosanski Slovenac”, ostat će vječno upamćen među planinarima i svim istinskim ljubiteljima prirode, kao i iskonskih ljudskih vrijednosti.

Dragi prijatelju, neka ti je slava, hvala i lahka zemlja bosanska!