Izvještaj o manifestaciji „DAN PLANINARA FBIH – POGORELICA 2014.“

Izvještaj o manifestaciji „DAN PLANINARA FBIH – POGORELICA 2014.“

Izvještaj o manifestaciji

„DAN PLANINARA FBIH – POGORELICA 2014.“

6. – 8.6.2014. (petak – nedjelja)

 

Dana 6. do 8. 6.2014. na planini Pogorelici, kod planinarskog doma PD “Pogorelica”, je održana druga po redu planinarska manifestacija „Dan planinara FBiH“. Domaćin manifestacije je bilo Planinarsko društvo „POGORELICA“ Kiseljak.

U pripremama za manifestaciju poslani su e-mail pozivi članicama PSBiH i PSHB. Pozivu su se odazvala 22 društva iz BiH i jedno društvo iz Hrvatske:

 1. PD “Maglić Goražde”
 2. PD “Zefir” Gračanica
 3. PD “Centar” Sarajevo
 4. PD “Prijatelj prirode” Sarajevo
 5. PD “Koprivnica” Bugojno”
 6. PD “Željezara” Zenica
 7. PD “Fasto” Sarajevo
 8. PD “Zenica” Zenica
 9. PD “Visočica” Visoko
 10. PSD “Gradina” Gradačac
 11. PD “Kalin” Bugojno
 12. PD “Konjuh” Tuzla
 13. PD “Miljkovac” Kladanj
 14. HPD “Orlova stina” Tomislavgrad
 15. PD “Lisin” Sarajevo
 16. PD “Bitovnja” Kreševo
 17. HPD “Čvrsnica” Široki Brijeg
 18. LU “Smolin” Blatnica
 19. PD “Željezara” sekcija 4. Juli Donja Gračanica
 20. PD “KUK” Novi Travnik
 21. PD “Vranica” Fojnica
 22. PD “Pogorelica” Kiseljak
 23. HPD “Malačka” Kaštel Stari, Hrvatska

 

Procjena je da je bilo oko 300 sudionika manifestacije.

Bitno je naglasiti pozitivnu činjenicu da je bilo društava iz oba saveza sa teritorije FBiH. Naime, bilo je 17 društava koji su članovi PS BiH, 3 društva koji su članovi PS HB i 2 društva koji su članovi i PS BiH i PS HB.

U okviru manifestacije održanao je 1. kolo prvenstva FBiH u planinarskoj orijentaciji i orijentiringu. Organizator ovog takmičenja je bio Orijentiring savez FBiH.

Također je održano vrlo uspjelo takmičenje u odbojci uz sudjelovanje 6 mješovitih ekipa.

Najteži planinarski potez je bio dolazak grupe planinara na manifestaciju pješke iz Kiseljaka (tura 8,5 sati). Veliki broj planinara napravio je lakše ture po Pogorelici (1-3 sata) a jedna veća grupa je obišla Zec planinu (tura oko 6 sati). Jedna grupa planinara je došla sa Prokoškog jezera (tura 8 sati).

Službeno otvaranje manifestacije je obavljeno u subotu u 18 sati. Manifestaciju je otvorio predsjednik PS BiH gosp. Zehrudin Isaković. Prilikom otvaranja podijeljena su priznanja sudionicima natjecanja u planinarskoj orijentaciji i orijentiringu.

Pokrovitelj manifestacije je bio načelnik općine Kiseljak gosp. Mladen Mišurić Ramljak, a glavni sponzor je bio “Sarajevski kiseljak” d.d. Kiseljak.

Cijela manifestacija je protekla u izvanredno lijepoj atmosferi i bez incidenata. Prelijepo vrijeme je snažno doprinijelo ljepoti ugođaja.

Poseban ton manifestaciji dali su studenti 3. godine fakulteta tjelesnog odgoja iz Sarajeva na čelu sa svojim profesorom planinarstva gosp. Kazazovićem.

Mladi muzičar iz Sarajeva je do kasno u noć u subotu razveseljavao razigranu studentsku mladost ali i ostale planinare.

U skladu sa planiranim obavezama domaćini su osigurali sve uvjete za uspješno odvijanje manifestacije: hitnu medicinsku pomoć, redarsku službu, info punkt, vodiče, kao i komercijalnu ponudu pića i roštilja. Na kraju manifestacije sudionici su imali gratis zajednički planinarski ručak: grah iz kazna. U sklopu priprema za manifestaciju uz planinarski dom je izgrađen novi vanjski mokri čvor.

Manifestacija je zatvorena u nedjelju svečanom podjelom priznanja za sudjelovanje na manifestaciji.

 

Tajnik PD “Pogorelica”

Franjo Kristić