Izvještaj sa uspona na Lupoglav

Izvještaj sa uspona na Lupoglav

BIHAĆ
Dana 11.Februara 2014.g.

Predmet: Izvještaj sa uspona – UO PS BiH

Planinarski savez Bosne i Hercegovine za vikend 08 i 09. Februara 2014.g. organizirao je Međunarodni memorijalni uspon na Lupoglav 2102 m na planini Prenj.

Memorijalu je prisustvovalo 67 učesnika sa svih prostora BiH, a bilo je učesnika iz Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Memorijal “Lupoglav” je izveden kako je i predviđeno po planu i programu.

Ovogodišnji uspon na Lupoglav je službeno izveden i završen dolaskom do Grabovčića. Zbog vremenskih prilika koje su bile konstantno padanj kiše, uz vjetar, a ni vremenska prognoza nam nije išla u prilog. Do konačne odluke koja je donesena , već desetak učesnika je bila uveliko ispod lokacije Barni Do sa kojima se stuplio u kontakt i koji su obavješteni da je uspon završen isti su izrazili želju da idu na ličnu odgovornost do Barnog Dola, te da se vraćaju nazad. Isti su došli do lokacije gdje su i zanoćili jer je već bilo kasno da se vrate. U ranim jutarnjim satima isti su se vratili. Kolikko nam je poznato i u nedjelju je bila jedna manja grupa koja je krenula iz Mostarske Bijele ali se i ova grupa vratila.
U konačnici svi učesnici su se vratili i završili aktivnost bez povreda i bez nekih primjedbi. Istu su se uvjerili da je ovo bio jedan vikend u kojem se morao ovako završiti uspon.

Foto galerija:

[ngg_images gallery_ids=”8″ exclusions=”4,6″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”630″ gallery_height=”350″]

Jedan veći dio gostiju je našlo smještaj na Planinarskom domu Rujište.
Dvojica čuvara parkinga su ostali preko noći u Mostarskoj Bjeloj jer su ostala četiri vozila od učesnika koji su ostali na konaku u Barnom Dolu.

U realizaciji uspona su učestvovali:
– Lipović Ermin – vodič uspona,
– Oko 15 člana GSS F BiH, (najbrojnija Zenica)
– Te dvojica čuvara parkinga iz Mostara, (Šadanović Fadil i Arnautović Enver).

Planinarski pozdrav, Vođa uspona:
Lipović Ermin