Izvještaj: Planinarska humanitarna tura na Subar

Izvještaj: Planinarska humanitarna tura na Subar

SPVSA je, drugi put od svog osnivanja 2013. godine, organizovala humanitarnu turu na planinu Visočicu, 13.12.2015.

Visočica je prelijepa planina, okićena izazovnim grebenima, prelijepim vrhovima, travnatim livadama, potocima kao i historijskim nasljeđem BiH- stećcima. Pogodna je za planinarenje, biciklizam kao i sve turističke atrakcije.

Turi je prisustvovalo 160 planinara iz Sarajeva, Konjica, Zenice, koji su po sunčanom vremenu pohodili vrh Subar, visok 1820 m n/v, u pratnji vodiča SPVS. Među učesnicima je bilo iskusnih planinara, ali i onih koji su taj dan napravili svoje prve planinarske korake.  Na vrh se popelo 150 učesnika, a najmlađa planinarka bila je šestogodišnja Hana Kovačević. Ni snijeg, a ni led nisu spriječili najupornije da dosegnu vrh i na taj način sebi priušte nezaboravno iskustvo, ali i sjajne poglede koji sežu do Crne Gore.

Vodiči stanice planinarskih vodiča Sarajevo su obučeni i specijalizovani za organizovano i sigurno kretanje planinama, i imaju međunarodno iskustvo sa uspješnim ekspedicijama na visokim planinama Alpa, Anda, Olimpu, Elbrusu i mnogim drugim.

Naša namjera je bila pomoći desetogodišnjoj djevojčici Elmi Kasapović, oboljeloj od aplastične anemije. Elma se trenutno nalazi u Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu i treba ići na transplataciju koštane srži u Tursku. Skupljeno je nešto više od 2.700,00 KM, koje će biti uplaćene Elmi, sa željom svih nas za što brže ozdravljenje!

Elmi želimo puno sreće i uspjeha u liječenju, a svima koji su pomogli ovu akciju, na bilo koji način, do sljedećeg susreta u planini, planinarski pozdrav – VEDRO!

V.D. NAČELNIK-a

SPV SARAJEVO

Hasna Smječanin