Humanitarna akcija za Nepal

Humanitarna akcija za Nepal

Upravni odbor Planinarskog saveza BiH/FBiH donio je odluku o prikupljanju dobrovoljne novčane pomoći za porodice nastradalih planinara i alpinista, članova Nepal Mountaineering Association.

Kao što je poznato, Nepal je zadesila jedna od najvećih prirodnih katastrofa u modernoj historiji te zemlje, koja je prouzročil veliki broj žrtava čiji je broj još uvijek nesaglediv. Budući da je vrhunac sezone penjanja na himalajske vrhove,  na planinama se zadesio veliki broj domaćih i inozemnih planinara. Konačan broj poginulih alpinista i planinara, od kojih su najveći dio Sherpasi, također nije poznat.

Bosanskohercegovački planinari i alpinisti imaju dugu tradiciju uspona na himalajske vrhove. Ovaj put podsjećamo javnost da su se tri bh državljana popela na vrh Mount Everesta. Tokom tih ekspedicija razvli su se prijateljstva sa lokalnim planinarskim savezom i domaćim vodičima.

Upućujemo apel svim članovima Planinarskog saveza BiH/FBiH, kao i ostalim građanima naše zemlje, da svako u okviru svojih mogućnosti donira novac uplatom na račun Planinarskog saveza BiH/FBiH, koji će biti transferiran na konkretna odredišta u Nepal.

Bankovni račun: 1820000000148009 Bor banka

 

                                                                                                                             Predsjednik Saveza

                                                                                                                              Zehrudin Isaković