100 bh. planinara na Olimpu

100 bh. planinara na Olimpu

Grupa od 137 bh. planinara iz cijele Bosne i Hercegovine pohodila drugi najviši vrh Jugoistočne Europe. Izvršeni usponi na dva najviša vrha Olimpa-Mytikas i Skolio. Najmlađa učesnica Melissa Jašarspahić iz Kaknja. Uspon organizovan u čast obilježavanja 100. obljetnice od prvog uspona na ovu planinu.

Planinarski savez Bosne i Hercegovine i ove godine je organizarao najmasovniji uspon bh. planinara na jednu od balkanskih planina. Ovoga puta se radi o planini bogova, planini Olimp, drugom najvišem balkanskom gorju.

Na sam put je krenulo 137 planinara iz 13 bosanskohercegovačkih gradova, od kojih je njih 100, u dva različita dana, izvršilo uspone na dva najviša vrha Olimpa-Mytikas (2.917 m) i Skolio (2.912 m). Uspon je izveden u dvije grupe, i dva dana.

Prva grupa od 63 učesnika je započela uspon dana 11. 09. 2013. godine u poslijepodnevnim satima od parkirališta Prionii, te dalje planinarskom-pješačkim putem E-4 do Planinarskog doma ”Spilios Agapatis” na 2.100 m.

Nakon provedene noći u domu na završni uspon dana 12. 09. se uputilo 59 učesnika, da bi u toku uspona odustalo njih četvero. Uspon je izveden kroz kuluoar Mitikas u dužini oko 250 m, alpinističkog smjera težine II-III po UIAA skali. Na vrh Mitikas je izašlo 55 učesnika u vremenskom intervalu od 10:35-11:15.

Tokom uspona i povratka korištene su penjačke vještine uz korištenje specijalističke alpinističke opreme.
Pri silasku postavljena su dva užeta i dvije produžene prusike.

Po dolasku u dom, i nakon kraćeg odmora, učesnici su se uputili prema Prioniju do autobusa i dalje do Paralije na zasluženi odmor.
Uspon je izveden i završen bez povreda uz potpunu suradnju svih učesnika, veoma dobru discilpinu i grupnu suradnju.

U drugoj grupi na završni uspon se uputilo 48 planinara, dok su ostali odustali, zbog umora i loših vremenskih uvjeta. Naime, tokom noći padala je kiša, a puhao je i vjetar, tako da uslovi za uspon su bili otežani. Odlučeno je da uspon izvede preko sedla Skala na 2.863 m. Tokom uspona, koji je započeo u jutro oko 07:00 po lakalnom vremenu, odustalo je 7 učesnika, tako da je na Skalu, pa onda na vrh Skolio izašao 41 planinar. Odlučeno je da se na Mitikas ne ide zbog loših vremenskih uslova, ali su na ličnu inicijativu i odobrenje vođe uspona četiri planinara  izvela uspon na Mitikas.
Drugoj ekipi, od strane domaćina doma, data je knjiga za uspis učesnika koji izvedu uspon na Mitikas da je zamjene sa knjigom na vrhu, jer je ista bila popunjena. Ovu aktivnost su izvršila četiri planinara iz druge grupe koji su izveli uspon na Mitikas. Po povratku sa vrha zamjenjena knjiga je predata domaćinu.

Na koncu, na vrh Mitikas se popelo 59 planinara, a na vrh Skolio 41 planinar, te na taj način proslavili 100 godina od prvog uspona na ovu planinu. Najmasovnije društvo je bilo Planinarsko društvo ”Gradina” iz Gradačca. Najstariji učesnik je bio dr. Kemal Čustović, a najmlađi petnaestogodišnja Melissa Jašarspahić iz Kakanja.

Ovaj uspon je izvšen po pozivu Planinarskog saveza Grčke, a u duhu proslave 100 godina od kada je prvi put ljudska noga kročila na vrh Olimpa. Upravni odbor i kancelarija Saveza čestita svim učesnicima na usponu!

olimp 5

olimp 4

Olimp

olimp 3

Olimp 2

Tekst: Ermin Lipović i Tarik Grabus
Foto: Tarik Grabus