PSD Energoinvest na vrhu Gran Paradiso, Italija

Vodiči PSD Energoinvest su ovog ljeta organizovali i vodili višednevnu visokogorsko turu u italijanske Alpe u periodu od 26.07-30.07.2023. godine na planinu Grand Paradiso.

Zašto smo se odlučili za Gran Paradiso? Ideja je došla nakon prošlogodišnjeg uspješnog uspona na Grossglockner. Vjerovali smo da bismo mogli izvesti uspon na jedan vrh iznad 4000 metara. Odabrali smo Gran Paradiso zbog ljepote ove planine i atraktivnog vrha, ali i zato što su svi naši vodiči već jednom ili više puta bili na vrhu. Smatrali smo da ga možemo dobro organizovati i izvesti uspon, što se ispostavlo tačnim.

Gran Paradiso je nacionalni park koji obuhvata površinu od 62.000 hektara i proteže se duž gornje regije Valle d’Aosta na nadmorskoj visini od oko 1.200 do 4.100 m. Teren je tipično alpski, s brojnim glečerima, crnogoričnim stablima ariša, razvedenim i strmim padinama, te alpskim livadama punim alpskog cvijeća i radoznalim svizcima koji se nerijetko pojavljuju.

Gran Paradiso (4.061 mnv), je jedini vrh iznad 4.000 m koji se u cjelini nalazi u Italiji.

Na put smo krenuli u jutarnjim satima iz Sarajeva, ali zbog zastoja na granici, radovima na putu i pljuskovima kiše koji otežavaju vožnju stigli smo u Pont nešto poslije ponoći. Spavamo u kampu na cca 1900 mnv. Ujutro idemo na uspon do doma Vittorio Emanuele na 2732 mnv. Nakon kratkog odmora u domu idemo do 3100 mnv.

Vraćamo se u dom na večeru.

Na uspon ka vrhu, od doma krećemo 28.07. oko 04:30h. Predhodne večeri smo se družili s čuvenim Klemenom Gričarom koji nam je savjetovao da ne idemo „normalnom“ standardnom rutom kojom smo do tada svi  penjali, jer se glečer dosta povukao i ruta je djelomično nezgodna. Poslušali smo njegov savjet, tako da smo se iznad doma odvojili  preko morene i stijena, a zatim spustili  do glečera Lavaciau, na stazu koja vodi od doma Chabo. Ovo je ozbiljan glečer sa mnoštom glečerskih pukotina i daje doživljaj „pravog“ glečera. Tu formiramo naveze. Prelaskom preko glečera Lavaciau naša ruta kretanja se sastaje sa stazom koja ide „via normale“ od doma Vittorio Emanuele, izlazimo na glečer Gran Paradiso. Završnica uspona ide stijenom i taj dio je „najljepši“.  S vrha Grand Paradisa se pružaju pogledi ka Mont Blancu, Matterhornu, vrhovima Monte Rose… Nama vidljivost nije bila baš dobra, tako da je samo  prva naveza imala pogled na dio navedenih vidika. Svih jedanaest planinara, koji su krenuli na uspon su uspješno popeli vrh. Sišli smo istom rutom koja je značajno duža od “via normale”.

Nakon noćenja u kampu, obilazimo alpski gradić Aostu te se vozimo ka jezeru Lago di Garda. Gdje u hotelu organizujemo malu „proslavu“ uspona. Sutra obilazimo jezero, pojedinci se kupaju, nakon toga slijedi povratak u Sarajevo.

Na povratku pravimo planove za narednu godinu i razmišljamo o našem još uvijek drugačijem, kolekivu orjentisanom i volonterističkom, načinu organizovanja planinarstva. Razmisljamo kako animirati ljude da planinare, a posebno kako da preuzimaju odgovornost vođenja i edukacije drugih planinara.

vođa uspona,
Hasna Smječanin


Povezana društva: