Izvještaj: „Humanitarna tura za porodicu Šišić“

Izvještaj: „Humanitarna tura za porodicu Šišić“

Stanica planinarskih vodiča Sarajevo već treći put organizuje “Humanitarnu turu” u svrhu pomoći onima koji su u potrebi. Ovaj put je to porodica Šišić iz Željeznog polja kod Žepča, koja je dospjela u fokus javnosti nakon tragične smrti njihovog sina Rasima. Ovo je vrlo tužan događaj koji ukazuje na sve nedostatke sistema i nemoć društva da se spriječe ovakvi slučajevi, a posebno boli činjenica da je neimaština jedan od razloga za gašenje jednog mladog života.

I ovog puta je kao odredište izabrana Visočica, i njen istoimeni vrh sa 1736mnv, kao atraktivna lokacija koja će privući mnoge učesnike te na taj način prikupiti značajna sredstva. Akciju je podržalo preko 200 ljudi, a samoj turi je pristupilo 172 planinara.

Maglovito i kišno jutro nije umanjilo pozitivnu energiju, a prilikom izlaska na vrh Visočice ukazalo se  plavo nebo i zrake sunca. Staze nas vode prekrasnom dolinom Jelenjače, preko Mandinog vrela do prevoja Oštra Bara. Dalje travnatim i kamenitim policama, pažljivo birajući stazu, dolazimo do vrha. Na vrh je pristupilo 150 učesnika, dok se 22 u pratnji vodiča sa lokacije Puzimsko groblje vratilo premaSinanovićima. Glavni vodič uspona   Emin Gibović, uz pomoć 15 planinarskih vodiča SPV Sarajevo, je uspješno realizovao ovaj masovani uspon bez obzira na loše vremenske uslove.

Zadovoljni osmjesi planinara i njihova rumena lica najbolje svjedoče pozitivnu atmosferu sa subotnjeg pohoda na Visočicu. Posebno raduje činjenica da je na izletu bilo i šestoro djece mlađe od 10 godina, a najmlađa je bila Ajda Bajrić iz Kaknja (6 godina).

Sva prikupljena sredstva će biti isporučena porodici Šišić. Ovo je najbolji način da Stanica planinarskih vodiča Sarajevo obilježi Međunarodni humanitarni dan 23. novembra, kao podsjetnik o važnosti ulaganja u vlastitu dobrotu. Na taj način možemo razmisliti ovlastitom životu, te volontiranjem pomoći drugima a na taj način oplemeniti sebe i društvo. To su konkretne promjene u društvu, a nema boljeg vremena za djelovanje od sadašnjeg.

Tekst: Nedim Nalo

Foto: Almedin Dohranović i Alen Čamdžić