Završen tečaj i polaganje ispita za zvanje vodič „B“ kategorije – Zimske (snježne) ture

Završen tečaj i polaganje ispita za zvanje vodič „B“ kategorije – Zimske (snježne) ture

U skladusa godišnjim programom osposobljavanja planinarskih vodiča za 2021. godine a shodno NPP za osposobljavanje vodiča “B” kategorije – Zimske (snježne) ture, tokom protekla tri vikenda na području USK, SBK i KS realizovan je Tečaj za vodiče PS FBiH “B” kategorije – Zimske (snježne) ture.

Posljednji vikend 27.-28.02.2021. godine se radilo na području Visočice i Igmana gdje je izvršena provjera znanja kandidata kroz praktično vođenje i zimski uspon naVisočicu. Kandidati pokazali naučene vodičke postupke i tehnike vođenja u teškim i zahtjevnim zimskim uslovima. Pored toga izvršena je dodatna edukacija planiranih sadržaja te pismena provjera znanja.

Tečaj je uspiješno završilo ukupno 8 kandidata koji dolaze iz 6 planinarskih društava/klubova i to: PSD Energoinvest Sarajevo, HPD Bjelašnica 1923 Sarajevo, KES Limit Bihać, UP VedroZenica, PSD Perun Vareš, PD Vlašić Travnik.

Realizacijom ovog tečaja, završeno je osposobljavanje jedne od generacije Planinarskih vodiča za potrebe planinarskih društava PS FBiH za vođenje planinara u zimskim uslovima.

Posljenji vikend iskorišten je za realizaciju ispita za Planinarske vodiče koji su ispunili uslove za polaganje “B” kategorije – Zimske (snježne) ture. Ukupno je pristupilo 4 kandidata iz 3 planinarska društva/kluba i to: UP VedroZenica, KES Summit Banovići i KES Limit Bihać,

Realizacijom tečaja i ispita za planinarske vodiče Zimski (snježnih) tura PS FBiH je bogatiji za još 4 nova vodiča i 8 kandidata z aPlaninarska vodiča za sigurno vođenje planinara u zimskim uslovima te nastavlja sa stvaranje povoljnog i sigurnog ambijenta boravka naših planinara u planinama.

Predsjednik Komisije za planinarske vodiče PS FBiH, Šabić Husein