Realizovan ispit za vodiče A i C kategorije

Realizovan ispit za vodiče A i C kategorije

Tokom vikenda 20.-21. novembra 2021. godine na području Vlašića i planinarskog doma „Jusuf Pečenković“ Devečani u organizaciji Komisije za vodiče PS FBiH realizovani su ispiti za vodiče „A“ kategorije – ljetnje ture i „C“ kategorije – Teške ljetnje ture.

Po završenom Ljetnjem tečaju i Tečaju za vođenje Teški ljetnjih tura, kandidati su odradili pripravnički staž u matičnim planinarskim društvima te stekli potrebne uslove za izlazak na polaganje ispita.

Ispiti su realizovani kroz pismene testove-provjere, pojedinačne provjere i praktične radnje na terenu, na turi na vrh Paljenik, u stijenskim uslovima i na praktičnom prolasku kroz Feratu „Paklarske stijene“ na Devečanima. Ovom prilikom PS FBiH je postao bogatiji za ukupno 38 licenciranih planinarskih vodiča od čega je 20 vodiča „A“ kategorije i 18 „C“ kategorije.

Posebno naglašavamo sticanje licence i prava na vođenje u „C“ kategoriji – Teške ljetnje ture, jer se radi o prvoj generaciji vodiča PS FBiH za takve namjene. Školovanjem i licenciranje planinarskih vodiča PS FBiH želi poboljšati rad i sigurnost planinara u planini u planinarskim društvima.

Vodiči dolaze iz 18 planinarskih društava/klubova PS FBiH sa područja cijele FBiH i to iz:            KES Limit Bihać, PD Visočica Sarajevo, PSD Energoinvest Sarajevo, PD Bjelašnica Sarajevo, UP Vedro Zenica, PSD Zlatni ljiljan Sarajevo, PD Tajan Zenica, PD Perun Vareš, PD Konjuh Tuzla, DPP Lipa Odžak, DLJP Vrbanjska vrela Travnik, PD Vlašić Travnik, KES Summit Banovići, EPD Treskavička jezera Trnovo, PD Borašnica Konjic, PD Prenj Glogošnica 1979 Glogošnica, PD Centar Sarajevo, PD Budoželj Breza.

Realizacija ispita izvršena je bez teškoća i uz primjenu COVID-19 mjera.

Zahvaljujemo se podršci svim društvima iz kojih dolaze vodiči a za direktnu i tehničku pomoć našem domaćinu PD Vlašić iz Travnika te gostoprimstvu osoblja PD „Jusuf Pečenković“ na Devečanima.

ČESTITAMO !

Komisija za vodiče PS FBiH,
Predsjednik Husein Šabić


Planinarski vodiči „A“ kategorije


Planinarski vodiči „C“ kategorije