Međunarodni dan planina 11. decembar – “Planine pod pritiskom: klima, glad, migracije”

Međunarodni dan planina 11. decembar – “Planine pod pritiskom: klima, glad, migracije”

Svim planinarkama, planinarima i drugim istinskim prijateljima prirode čestitamo 11. decembar Međunarodni dan planina.

Međunarodni dan planina je prilika za podizanje svijesti o važnosti planina za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj planinskih resursa, te prilika za sklapanje partnerstava koja će donijeti pozitivne promjene za planine i planinske predjele cijelog svijeta.

Međunarodni dan planina proglasila je 2003. godine opća skupština Ujedinjenih naroda, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu kontinuiranog osvješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Ove godine je tema povezana sa sastankom Organizacija za hranu i poljoprivredu – FAO  koji će se održati od 11.12. – 13.12.2017. godine u Rimu. Sukladno tome tema ovogodišnjeg Dana planina je: „Planine pod pritiskom: klima, glad, migracije“.

Gotovo milijarda ljudi živi u planinskim područjima, a više od polovice ljudske populacije ovisi o planinama, crpeći iz njih vodu, hranu i čistu energiju. Ipak, planine su ugrožene klimatskim promjenama, degradacijom zemljišta, eksploatacijom i prirodnim katastrofama, s potencijalno dalekosežnim i razornim posljedicama, kako za planinske zajednice tako i za ostatak svijeta.

Planine su rani pokazatelji klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, a ljudske zajednice koje žive u planinama – neke od najgladnijih i najsiromašnijih na svijetu – suočavaju se s još većom borbom za preživljavanje. Rast temperature također znači otapanje planinskih glečera i smanjenje količine slatkovodnih rezervi vode za milijune ljudi. Međutim, planinske zajednice imaju bogato znanje i strategije prikupljene tijekom generacija, kako se prilagoditi klimatskim promjenama.

Kako ranjivost planinskih populacija raste, povećavaju se migracije, kako u inozemstvo tako i u gradska središta. Oni koji ostaju najčešće su žene, ostavljene da upravljaju poljoprivrednim gospodarstvima, ali sa slabo dostupnim izvorima financiranja, mogućnošću edukacije i bez prava na posjedovanje zemljišta. Migracija iz planinskih područja također će rezultirati neprocjenjivim gubitkom u pogledu pružanja usluga ekosustava i očuvanja kulturne i agrobioraznolikosti. Ulaganja i promjena politike prema planinskim područjima mogu ublažiti teške životne uvjete planinskih zajednica i preokrenuti migracijske trendove iz planinskih područja.

Neke od ključnih poruka ovogodišnjeg Dana planina su: Planinski turizam čini oko 15-20 posto globalne turističke industrije; pokrivajući oko 22 posto površine zemlje, planine igraju ključnu ulogu u usmjeravanju svijeta prema održivom gospodarskom rastu; planine čine 56 posto svih rezervata biosfere; starosjedilačke populacijekoje žive u planinama imaju jedinstvena znanja, tradicije i kulturne običaje; u planinama živi 13 posto svjetske populacije…

 

 

Izvor: un.org