BALKANSKO PRVENSTVO U PLANINARSKOJ ORIJENTACIJI

BALKANSKO PRVENSTVO U PLANINARSKOJ ORIJENTACIJI

Od 11. do 13. oktobra na lokalitetu Igmana i Bjelašnice će se održati Balkansko prvenstvo u planinarskoj orijentaciji (BMUMOC – Balcan Mountaineering Union’s Mountain Orienteering Competition).

Očekuje se učešće takmičara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Grče, Turske i Bugarske u četiri kategorije, i to: pioniri, juniori, seniori i veterani.

Međunarodno planinarsko orijentaciono takmičenje, predstavlja smotru dostignuća, znanja, umijeća, vještina i pripremljenosti članova planinarskih saveza, koji su članovi Balkanske planinarske unije (BMU), za čitanje karata i korištenje tehničkih sredstava za bezbjedno kretanje u prirodi i za brzo snalaženje na nepoznatom terenu, posebno u planinskim predjelima.

Takmičari treba da pokažu svoje vještine i teorijska znanja koja se odnose na sportsku orijentaciju kao i na planinarstvo u cjelini. Takmičenje je ekipno (od 3 do 5 takmičara po ekipi), podijeljeno na dnevno i noćno rješavanje praktičnih zadataka (sa kontrolnim tačkama na terenu i zadacima na tim kontrolnim tačkama iz oblasti orijentacije, čvorologije,  meteorologije, kao i prve pomoći) i teorijskih zadataka (o planinarstvu uopšte).

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane građane – ljubitelje prirode da svojim prisustvom uveličaju ovaj događaj, te samim tim budu dio  jedne adrenalinske sportske priredbe koja je ujedno i veoma interesantan način boravka u prirodi.