Poziv: ”oČistimo planine – oČistimo prirodu“

Poziv: ”oČistimo planine – oČistimo prirodu“

”oČistimo planine – oČistimo prirodu“

 

Ispred Udruženje za podršku i razvoj sportskog turizma Avantur pokrenuli smo veliku akciju čišćenja najdragocjenijih bosanskohercegovačkih prirodnih bisera i odnošenja otpada za ljepotu i puni sjaj svih onih krajeva koji našu zemlju čine tako lijepom. Akciju smo nazvali ”oČistimo planine – oČistimo prirodu”.

Kako svakodnevno u prirodi nailazimo na razne oblike zagađenja, ovom kampanjom želimo da podstaknemo svakog pojedinca, planinara, školarca, izletnika da pored što će sa sobom ponijeti svoje smeće i otpatke da to isto uradi za smeće koje zatekne na lokaciji koju posjećuje. Udruženje „Avantur“ će sa svojim članovima na svakoj planinarskoj turi i tokom boravka u prirodi raditi na prikupljanju otpadaka koje zateknemo u prolazu, na lokaciji gdje odmaramo ili bilo kojoj drugoj lokaciji, a što ujedno želimo prije svega podstaći i ostala planinarska društva da nam se pridruže. Pozivamo također i druga udruženja, škole, izletnike i cijelokupnu lokalnu zajednicu da nam se pridruži kako bi našu zemlju učinili boljom i iz prirode odstranili ono što joj ne pripada.

Glavni ciljevi su:

  • Promjena navika kod stanovništva i razvijenje osjećaja poštovanja prema onome što nam je priroda dala
  • Pokrenuti inicijativu kod pojedinca i lokalnih zajednica da se priključe akciji ”oČistimo planine – oČistimo prirodu“
  • Pokrenuti inicijativu kod svih planinarskih društava u BiH kao i van okvira BiH
  • Praćenje uspješnosti realizacije projekta kroz medije i online informisanje
  • Kontinuirano trajanje kampanje bez vremenskog ograničenja – odnosno sve dok budemo nailazili na smeće i otpatke u prirodi bit ćemo sudionici kampanje

Sudjelovanje u kampanji ”oČistimo planine – oČistimo prirodu“ pomoći će društvu da shvati na koji način svi mi kao pojedinci možemo poboljšati i promijeniti svoju okolinu, te ponašanje i navike drugih.

Kampanja ”oČistimo planine – oČistimo prirodu“ će se provoditi kroz 4 koraka programa prilagođeno temi otpada:

  1. KORAK – Odbor Udruženja „Avantur“ koji će biti zadužen za iniciranje kampanje koja uključuje informativno i pozivno pismo planinarskim društvima, pojedincima, lokalnoj i široj zajednici na teritoriji Bosne i Hercegovine.
  2. KORAK – Uvezivanje sa društvima, pojedincima i lokalnim zajednicama u cilju informisanja o pokretanju projekta i njegove realizacije.
  3. KORAK – Iniciranje medijske i online kampanje sa ciljem što veće informiranosti stanovništva o samoj kampanji i animiranje lokalne zajednice da se samoinicijativno priključe kampanji čišćenja svaki put kada odu u prirodu i primjete otpatke i smeće
  4. KORAK – Informisanje javnosti o uspješnosti realizacije projekta

 

Izvještavanje i evaluacija kampanje ”oČistimo planine – oČistimo prirodu“

Početak kampanje ćemo simbolički obilježiti i promovisati (informisanje putem Facebook stranice našeg Udruženja i lokalnih medija).

Tokom kampanje kreirat ćemo i dopunjavati album sa fotografijama uz opise aktivista koji učestvuju u kampanji. Album sa fotografijama će biti objavljen putem Facebook stranice Udruženja „Avantur“.

Na kraju godine ćemo sumirati i prezentovati postignute rezultate.

Nemamo nikakva finansijska sredstva za ovu akciju, sve što želimo jeste da barem pokušamo utjecati na svijest ovdašnjeg stanovništva koje iz navike na planinama ostavljaju smeće. Ako neko na bilo koji način može pomoći u provođenju kampanje, finansijski ili kroz donaciju opreme za čišćenje, bit će nam drago. Svaka pomoć je dobrodošla.

Sve dodatne informacije vezane za kampanju možete dobiti na e-mail udruženja: udruzenjeavantur@hotmail.com.

 

Kalendar aktivnosti

 

Datum Aktivnosti Što činiti?
01.03.2017. Pokretanje kampanje ·         Pozivno pismo planinarskim društvima, pojedincima, lokalnoj i široj zajednici na teritoriji Bosne i Hercegovine, medijskim kućama i td.

·         Obavijest o pokratanju kampanje na oficijelnoj Facebook stranici Udruženja „Avantur“

 

01.04.2017.

do

31.12.2017.

Provedba kampanje ·         Praćenje kampanje kroz medije

·         Uvezivanje sa društvima, pojedincima i lokalnim zajednicama u cilju informisanja o pokretanju projekta i njegove realizacije

 

31.12.2017. Završetak kampanje za 2017. godinu i plan za 2018. godinu ·         Završiti sve aktivnosti koje su predviđene kampanjom za 2017. godinu kreiranjem izvještaja uspješnosti realizacije

 

__________________________

Muamer Drugovac

Direktor Udruženja