Ostanite kod kuće

Ostanite kod kuće

COVID-19 i dalje je dominantan izazov u privatnom i javnom životu. Planinarski savez apeluje na planinarska društva i klubove da prate informacije i primjenjuju mjere i preporuke koje donose nadležne institucije, a koje su vezane za korona virus.

Preporučujemo da ove dane provedete u čitanju planinarske literature, obnovite svoje znanje prve pomoći, presložite planinarsku opremu i pripremite se za buduće aktivnosti. Ukoliko do sada niste pisali planinarski dnevnik, možda je pravo vrijeme da počnete od ove godine.

Planinarski savez ne preporučuje samostalne odlaske u planinu, iako su pojedinačni odlasci sa pravne tačke i dalje dozvoljeni. Ukoliko se odlučite ići u planinu, molimo vas da držite socijalnu distancu i poštujete mjere i preporuke donesene od strane nadležnih institucija. Podsjećamo da se pridržavate generalnih preporuka za stanovništvo. Poštivanje ovih mjera omogućit će medicinskim i spasilačkim službama da se posvete onima kojima su sada najpotrebniji.

Pozivamo planinare da se, ukoliko su u mogućnosti,  uključe u volonterske akcije pružanja pomoći starijim i nemoćnim osobama.

Šaljite nam pozitivne priče i inicijative članova kako bismo ih objavili na web stranici Planinarskog saveza.

Budimo primjer ponašanja u zajedničkoj borbi protiv zarazne bolesti COVID-19!