Edukativno – rekreativni izlet: “Tvoja avantura počinje u prirodi”

Edukativno – rekreativni izlet: “Tvoja avantura počinje u prirodi”

Omladinsko udruženje Nova vizija u sklopu projekta ¨Your adventure start on mountain / Vaša avantura počinje na planini ¨ organizuje edukativno-rekrativni planinarski izlet na planinu Kalin. Izlet je dio aktivnosti u sklopu ovog projekta koji finansira fondacija SHL Sarajevo.

Kalin, planina koja teritorijalno pripada općini Bugojno te je jedna od omiljenih destinacija planinarima oklolnih općina ali nerijetko je posječena i od planinara iz drugih krajeva BiH i regije pruža poseban ugođaj za planinare/ke. Prilaz planini moguć je iz nekoliko smjerova a u zadnje vrijeme veliku popularnost ima markirana planinarska staza od Etno sela Babići na Ravnom Rostovu prema samom vrhu.

 

Informacije :
Vrijeme polaska : 8:30 h autobusko stajalište Opara, 9:00 centralno okupljanje na autobuskoj stanici u Novom Travniku odakle se organizovanim prevozom/busom/ ide do Ravnog Rostova.

Broj mjesta je ograničen te je prijava učesnika obavezna: Prijavu možete prosljediti u inbox stranice ili kod koordinatora udruženja, a treba da sadrži Vaše ime i prezime, kontakt telefon.

*Osiguran je besplatan prevoz za sve učesnike.

OPREMA
Ruksak, gojzerice , deblje čarape, hodački štapovi, slojevita odjeća, vjetrovka, zaštita od kiše (kabanica, kišobran). Napominjemo da je najvažnija obuća. Ukoliko niste sigurni da je obuća u kojoj idete odgovarajuća (niste je testirali), potrudite se da ponesete rezervni par obuće i rezervne (deblje) čarape. Također je važno ponijeti rezervnu odjeću u slučaju da se oznojite, kako biste izbjegli prehladu.

HRANA I PIĆE
Ponijeti hranu za cjelodnevni boravak u planini (sendviči, voće, čokoladice, suho voće i sl.). Obavezno ponijeti barem 1,5 l vode, opcionalno termosku s toplim napitkom (čaj, kafa)

DOKUMENTI I NOVAC
Ponijeti ličnu kartu, zdravstvenu knjižicu i nešto novca po vlastitoj procjeni(kafe pauza po povratku u Ski centru Rostovo)

POVRATAK
Povratak u Novi Travnik je planiran u popodnevnim satima.

VAŽNE NAPOMENE
– Realno procijenite svoje mogućnosti i ne krećite na ture koje su za vas prezahtjevne.
– Nikada se ne izdvajajte iz grupe, a da prethodno ne obavijestite vodiče.
– Ne ostavljajte smeće u prirodi, ponesite ga sa sobom i u povratku bacite u kontejner.
– Nije dozvoljeno konzumiranje alkohola i opojnih droga.
– Budite strpljivi, ne izazivajte konflikte i njegujte duh solidarnosti i saradnje.
– Slijedite instrukcije vodiča. Trudite se da pratite tempo grupe i da se pridržavate planiranih pauza.
Odzivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje u njemu, da prihvata ovaj program, da izletu pristupa na ličnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (vremenski uslovi, neprohodnost puteva i sl.)

Dodatne informacije kao i prijave moguce je dobiti kod koordinatora projekta Ervin Turić 061 593 773 ; predsjednika udruženja Džemil Belegić 061 309 687 ;