Alpinistički logor “Izgorjela gruda 2015”

Alpinistički logor “Izgorjela gruda 2015”

Komisija za alpinizam u suradnji sa jablaničkim udruženjem „Cetina – Prenj“ organizuje alpinistički logor u području Izgorjele grude u periodu 24 – 26. 07. 2015. godine. Podsjećamo da je tradicija održavanja alpinističkih logora u visokim stijenama BiH prije rata  bila bazirana na područje Veleža – Botin, obično u periodu početkom jula. Ovogodišnji planirani logor, prvi u poslijeratnom periodu, započinjemo sa popularnom stijenom Izgorjele grude, sa željom da na ovaj način približimo ovu stijenu penjačima srednje i mlađe generacije. Pozivamo sve alpiniste da se okupe u navedenom periodu i daju svoj doprinos ponovnom uspostavljanju ove značajne aktivnosti. Osim penjačkog dijela, na kojem je težište, tokom logora biće organizovan i prošireni sastanak Komisije za alpinizam PS BiH / F BiH sa slijedećim temama:

  • nastavak diskusije i analize prijedloga novih kriterija za sticanje zvanja registrovani alpinista
  • preliminarni pregled i prijava budućih kandidata za zvanje registrovani alpinista
  • definisanje termina, destinacija i instruktorskog kadra ovogodišnje ljetne alpinističke škole PS BiH / F BiH
  • analiza izvršenih uspona i upoznavanje učesnika logora sa istorijatom i značajnijim usponima u Izgorjeloj grudi
  • preiiminarna najava slijedećeg alpinističkog logora (vjerovatno Velež)

Zbog aktuelnosti i važnosti tema, pozivamo članove Komisije za alpinizam i ostale zainteresovane alpiniste da planiraju svoj boravak u Izgorjeloj grudi u subotu uveče, 25. 07. kada je planirano održavanje proširenog sastanka Komisije.

U narednoj objavi informacija o alpinističkom logoru u Izgorjeloj grudi, slijede informacije o eventualno organizovanom prijevozu i drugim organizacionim detaljima.

Foto: Mahir Mešić

 

11716042_883464985058223_1255566413_n