PLANINARSKI SAVEZ FBIH DOBIO 8 NOVIH PLANINARSKIH VODIČA ZA VOĐENJE PLANINARA U PLANINE NA TEŠKIM LJETNJIM TURAMA

Tokom vikenda (18.-19.11.2023.g.) na području Tuzlanskog kantona u organizaciji Komisije za planinarske vodiče PS FBiH realizovano je polaganje ispita za Planinarske vodiče C kategorije – Teške ljetnje ture.

Kandidati su prije izlaska na ispit odstažirali potrebni period, gdje su imali obavezu praktičnih priprema i sticanja potrebnih uslova za izlazak na ispit, nakon čega je izvršena teoretska i praktična provjera dostignutog nivoa znanja vodiča.

U posljednje vrijeme sve više je izražena potreba za pojačanim adrenalinskim i atraktivnijim aktivnostima planinara u našim planinama. Stoga PS FBiH želi da takve aktivnosti učini raznovrsnim i sigurnijim na način da osigura kvalifikovane vodiče koji će voditi planinare u teškim ljetnjim, terenskim i drugim uslovima te feratama. Proizvođenjem novih 8 planinarskih vodiča za potrebe matičnih planinarskih društava/klubova, pojačat ćemo sigurnost vođenja i boravka planinara u planinama u veoma teškim vramenskim i drugim uslovima.

Planinarski vodiči kategorije “C”, dolaze nam iz PD Konjuh Tuzla, PSD Zlatni ljiljan Sarajevo, PD Planine Sarajevo, PD Prenj Glogošnica 1979 iz Glogošnice i PD Visočica Sarajevo.

Zahvaljujemo se aktivnoj podršci planinarskih društava, iz kojih dolaze vodiči i želimo im uspješano i sigurno vođenje i boravak u planini.

Komisija za planinarske vodiče
Predsjednik, Husein Šabić