ZIMSKA ŠKOLA ALPINIZMA – 4. VIKEND

ZIMSKA ŠKOLA ALPINIZMA – 4. VIKEND

Bjelašnica i Visočica – 29. 2. i 1. 3. 2020. godine

Završni vikend škole alpinizma održan je ponovo na Bjelašnici i Visočici. Posljednje predavanje na temu opasnosti u planini i bivakiranje u zimskim uvjetima održao je instruktor alpinizma Željko Knez. Po programu škole ovaj vikend je bio rezervisan za provjeru znanja i vještina polaznika koja se sastoji iz teorijskog i praktičnog dijela. Pismeni (teorijski) dio se radio u udobnom motelu „Honey Valley Bjelašnica“, dok se praktični dio odvijao na Visočici gdje su polaznici samostalno penjali, izrađivali osigravalište u snijegu, osiguravali partnere i na kraju se spustili niz uže. Svi polaznici su uspješno položili teorijski i praktični dio ispita.

Također, ovaj vikend je Edin Kajan uspješno položio teorijski i praktični ispit za instruktora alpinizma koji je organizovala ispitna komisija u sastavu Miralem Husanović, Edin Durmo i Željko Knez. Ispred iste ispitne komisije Edin Drino i Irijan Durmo su položili stručni ispit za zvanje alpinista.

Planinarski savez tako je od ovog vikenda bogatiji za četrnaest pripravnika, dva alpinista i jednog instruktora alpinizma. Predsjednik Saveza Ermin Lipović, i sam nosilac zvanja instruktor alpinizma, prisustvovao je polaganjima, čestitao na zasluženim zvanjima i svečano dodijelio diplome svim polaznicima za uspješno završenu zimsku školu alpinizma.