ZIMSKA ŠKOLA ALPINIZMA – 2. VIKEND

ZIMSKA ŠKOLA ALPINIZMA – 2. VIKEND

Prenj, Lupoglav – 15. i 16. 2. 2020. godine

Prema planu Zimske škola alpinizma u organizaciji Planinarskog saveza drugi je vikend održan na planini Prenj. Dio programa je odavanje počasti trojici poginulih alpinista, planirani bivak u zimskim uvjetima i uspon na vrh Lupoglav. Prvi dan je podrazumijevao iznošenje opreme iz doline do Barnog dola i bivakiranje. Većina polaznika je po prvi put spavala u šatoru u pravim zimskim uvjetima, imala priliku topiti snijeg i osjetiti temperaturu od -10 stepeni. Drugi dan polaznici škole su zajedno sa instruktorima odali počast na grobovima Ilije Dilbera i Milorada Stjepanovića koji su zajedno sa Zijahom Jajatovićem izveli prvi zimski pristup na vrh Lupoglav u februaru 1970. godine. Poseban historijski čas o ovoj najvećoj alpinističkoj tragediji od početka alpinizma u Bosni i Hercegovini održao je Edin Durmo.

Ispod sjeverne stijene Lupoglava ponovljena su predavanja o kretanju u navezi i zaustavljanju palog penjača. Nakon toga su svi polaznici samostalno u navezama i uz strogi nadzor instruktora izveli uspon na vrh.

U povratku instruktori i polaznici škole su pomogli pripadnicima gorske službe spašavanja u transportu na nosilima povrijeđenog planinara koji se prilikom Memorijalnog uspona na Lupoglav okliznuo i zadobio višestruke povrede

Poseban doprinos u realizaciji ovog sadržajnog vikenda dao je Irijan Durmo, kandidat za zvanje alpinista, a instruktorski tim činili su Miralem Husanović i Edin Durmo.