ZBOR VODIČA PLANINARSKOG SAVEZA FBIH POGORELICA 2023

Zbor vodiča Planinarskog saveza FBiH je održan 19. i 20. augusta 2023. godine na planinarskom domu Pogorelica. Zbor vodiča je najviši oblik okupljanja vodiča Planinarskog saveza i ima edukativni i savjetodavni karakter. Ova prilika je istovremeno iskorištena za druženje i upoznavanje vodiča iz svih krajeva Federacije Bosne i Hercegovine radi razmjene iskustava i razgovora po raznim temama od zajedničkog interesa koji unapređuje rad samih vodiča i vodičke službe.

Prvi dan, nakon ostvaranja Zbora vodiča od strane Predsjednika PS FBiH Rasima Radonje, realizovana je planinarska tura u kombinaciji sa edukativnim i informativnim karakterom područja na kojem se boravilo. Nastavak Zbora realizovan je prezentacijom izvještaja o radu Komisije za vodiče PS FBiH za prethodnu godinu kao i Planom aktivnosti i rada za nerednu godinu od strane Predsjednika Komisije za vodiče PS FBiH Šabić Huseina. Potom je održano je kratko informisanje o aktuelnostima i novostima iz PS FBiH a koje se odnose na vodičku službu i planinarstvo uopšte.        

U završnom dijelu održan je sastanak vodiča gdje se raspravljalo, razgovaralo i razmjenjivala iskustva o mnogim pitanjima vezanim za status, rad i napredak vodičke službe FBiH.

U večernjim satima, nakon dodijele planinarski zvanja novim vodičima, nastavljeno je druženje planinarskih vodiča na domu.

Drugi dan Zbora vodiča nastavljen je edukacijom iz Orijentacije i navigacije sa naglaskom na prakatičnu planninarsku orijentaciju. U završnom dijelu vršena je dodatna edukacija iz Prve pomoči i spašavanja u planini od strane Instruktora vodiča.

Želimo da se zahvalimo svim učesnicima i predstavnicima PD “Pogorelica” iz Kiseljaka na srdačnom dočeku i stvaranju uslova za uspješnu organizaciju i realizaciju Zbora planinarskih vodiča PS FBiH.

Komisija za planinarske vodiče PS FBiH
Husein Šabić, predsjednik