Završena još jedna škola planinarstva

Završena još jedna škola planinarstva

Proteklog vikenda, u organizaciji Planinarskog kluba ‘Maglić’ iz Goražda, na terenima Rude Glave, Borovca i Kleka-planina Jahorina, održana je još jedna ‘Ljetna osnovna škola planinarstva’.

Ovogodišnjoj ‘školi’ prisustvovalo je deset polaznika, članova kluba, koji su na završnom praktičnom i teoretskom dijelu testa pokazali odlične rezultate.

Zaslužni tečajci su dobili diplome o završenoj školi, a najbolji i prigodne poklone od strane predavača.

PK ‘Maglić’ u sistem rada sa mladim naraštajima je uvela organizaciju istih i sličnih edukacija u interesu stvaranja kadrovskih uslova za školovanje novih naraštaja planinara, alpinista, spasioca…, te na koncu instruktora specijalnosti.

Cilj edukacije jeste organizirani rad u planinarskoj organizaciji, kao i organizirana društvana djelatnost, koja se zasniva na dostignutim razvojnim nivoima planinarstva, te savremene doktrine i tehnike kulture i sporta, a zbog uklapanja planinarstkog sporta u razvojne tokove suvremnog društva.

Predavači su tokom edukcije obradili teme iz osnova planinarskog sporta, alpinizma, prve pomoći, planinarske orijentaciji, orijentiringa…, a na osnovu odredbi iz Nastavnog plana i programa održavanja ‘Ljetne osnovne škole planinarstva’.

Pregledajte fotogaleriju:

[ngg_images gallery_ids=”2″ exclusions=”4,6″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”630″ gallery_height=”430″]

Tekst: Tarik Grabus
Foto: Adnan Mahmutović