Završen tečaj za vodiče C kategorije – Teške ljetne ture

Završen tečaj za vodiče C kategorije  – Teške ljetne ture

U organizaciji Komisije za vodiče PS FBiH a skladu sa Godišnjim programom osposobljavanja planinarskih vodiča PS FBiH u 2021.g. te u skladu sa NPP za osposobljavanje vodiča “C” kategorije – Teške ljetnje ture, tokom mjeseca decembra 2021.g. u dva vikenda realizovan je Tečaj za vodiče C kategorije – Teške ljetnje ture.

Na Tečaju su polaznici upoznati sa informacijama o mjestu i ulozi planinarskih vodiča u vođenju Teškim ljetnjim turama kao i opremom i tehničkim pomagalima. U praktičnom dijelu izvršeno je penjanje Osiguranom planinarskom stazom (ferratom) „Vulin potok“ u Blagaju uz prektični trening upotrebe opreme i raznim postupcima vodiča u različitim situacijama prilikom vođenja. Aktivnosti su nastavljene na poligonu “Rebro” treningom tehnika kretanja te spuštanja na užetu “absajla”.

Pored toga izvršena je praktična tura vođenja po Teškim ljetnjim terenima na području Mostara – plato Podveležje i provjera kandidata u praktičnom vođenju kompletne ture vođenja Osiguranom planinarskom stazom (ferratom) „Fortica“ u Mostaru.

Provjera je kompletirana pismenog testiranjem i provjerom poznavanja drugih postupaka bitnih za vođenje planinara po neosiguranim i osiguranim planinarskim stazama kao i provjerom drugih tehnika vođenja i postupanja u različitim situacijama.

Realizacijom tečaja završeno je osposobljavanje treće generacije planinarskih vodiča za potrebe planinarskih društava za vođenje planinara na teškim terenima u ljetnjim uslovima što uključuje vođenje planinara kroz stijenska i teška područja kao i osiguranim planinarskim putevima (Feratama).

Tečaj je uspiješno okončalo 10 planinarskih vodiča sa područja cijele FBiH iz 7 planinarskih društava/klubova i to: PSD Zlatni ljiljan Sarajevo. PD Bjelašnica Sarajevo, PD Visočica Sarajevo, PD Trebević Sarajevo, PD Konjuh Tuzla, PD Varda Banovići, PD Prenj Glogošnica1979 Glogošnica.

Zahvaljujemo se podršci planinarskih društava koji su podržali tečaj upućujući svoje kandidate te na shvatanju značaja osposobljavanja vodiča za vođenje planinara Teškim ljetnjim turama.

Komisija za planinarske vodiče PS FBiH
Predsjednik, Šabić Husein