Završen tečaj za vodiče „A“ kategorije

Završen tečaj za vodiče „A“ kategorije

Dana 30.05.2021. godine na području Igmana, na planinarskom domu Prijatelj prirode, uspješno je završen tečaj za planinarske vodiče PS FBiH ¨A¨ kategorije – Ljetnje ture, u organizaciji Komisije za vodiče Planinarskog saveza FBiH.

Tečaj je započeo 15.05.2021. godine na planinarskom domu “Smet“ Smetovima, Zenica, nastavljen je 22. i 23.05.2021. godine na području Pazarića, PD Kraljevac, a završio 30.05.2020. godine na Igmanu PD Prijatelj prirode.

Organizovan i realizovan u skladu sa godišnjim programom osposobljavanja za 2021. godinu i NPP za osposobljavanje vodiča PS FBiH „A“ kategorije – Ljetnje ture a na zahtjev planinarskih društava / klubova sa područja cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Na tečaju su učestvovalo i uspiješno završilo 30 kandidata za vodiče, koji su postali vodiči – pripravnici a koji dolaze iz 16 planinarskih društava: KES Limit Bihać, PD Runolist Bihać, PSD Zlatni Ljiljan Sarajevo, UP Vedro Zenica, PD Tajan Zenica, PSD Energoinvest Sarajevo, HPD Bjelašnica 1923 Sarajevo, PD Bjelašnica Sarajevo, PD Visočica Sarajevo, PD Pazarić iz Pazarića, EPD Treskavica Jezera Trnovo,  PD Konjuh Tuzla, PD Perun Vareš, DLJP Vrbanjska vrela Travnik, PD Prenj Glogošnica1979 Glogošnica i PD Borašnica Konjic.

Tokom realizacije tečaja kandidatima su prezentirane teme koje obuhvataju područja opšteg poznavanja istorije planinarstva, pravne i moralne norme vezane za planinarstvo uopšte, geografiju, psihologiju, vođenje planinara, moguće opasnostima i meteorološke uslove. Težište je dato na orijentaciji i navigaciji na terenu, planiranju i vođenju tura i izleta, boravak u planini kao i postupke u različitim situacijama koje podrazumijevaju pružanje prve pomoći i spašavanje.

Tečaj je zaključen pismenim testom, praktičnom – ispitnom turom na području Igmana gdje su kandidati i pokazali naučene vodičke postupke tokom pripreme, organizacije i realizacije planinarske ture.

Vodiči – pripravnici upućeni su u svoja matična društva na pripravništvo a radi ispunjavanja uslova za sticanje zvanja Planinarskog vodiča.

Zahvalnost ide planinarskim društvima “Pazarić”, “Prijatelj prirode” i” Željezara” na svestranoj podršci u obezbjeđenju smještaja, boravka i kapaciteta za potrebe realizacije Tečaja.

Ovim tečajem Vodička služba PS FBiH bogatija za 30 novih vodiča – pripravnika čime se jača uloga vođenja planinara u planine na području SK, ZDK, HNK, SBK i TK.

Komisija za planinarske vodiče PS FBiH
Predsjednik, Šabić Husein