Završen tečaj za planinarske vodiče A kategorije

Završen tečaj za planinarske vodiče A kategorije
  • Dana 06.10.2019. godine na području Unsko Sanskog kantona, na planini Plješevica završen Tečaj za vodiče Ljetnjih tura ¨A¨ kategorije u organizaciji Komisije za vodiče Planinarskog saveza FBiH. Tečaj je organizovan i realizovan na zahtjev planinarskih društava / klubova sa područja Unsko Sanskog kantona. Na tečaju su učestvovali kandidati za vodiče iz planinarskih društava iz Bihaća, Bosanske Krupe I Cazina. Tečaj je uspješno završilo 12 polaznika koji su postali vodiči pripravnici PS FBiH.
  • Tokom realizacije Tečaja polaznicima su prezentirane teme po nastavnom planu i programu za vodiče Ljetnjih tura “A” kategorija, koji obuhvata opšte poznavanje istorije planinarstva, mogućim opasnostima u planini, moralnim i pravnim odgovornostima, geografijom psihologijom vođenja planinara i meteorologijom. Težište je dato na orijentaciji i navigaciji na terenu, planiranju i vođenju tura i izleta kao i postupcima u različitim siacijama koje podrazumijevaju pružanje prve pomoći i spašavanje.
  • Tečaj je zevršen pismenim testom, praktičnom – ispitnom turom na planini Plješevici gdje su kandidatai pokazali naučene vodičke postupke tokom pripreme, organizacije i realizacije planinarske ture.
  • Tečaj je započeo 14. i 15.09.2019.g. na planinarskom domu “Plješevica” kod Bihaća, nastavljen je 21. i 22.09.2019.g. na području Bosanske Krupe te završio 05. i 06.10.2019.g. dvodnevnim boravkom na planini Plješevica na području Opalitog vrha i Šabine grede.
  • Zahvaljujemo se svim našim kolegama i Planinarskom društvu Plješevica iz Bihaća na svestranoj podršci u obezbjeđenju smještaja, boravka i kapaciteta za potrebe realizacije Tečaja uz opštu konstatciju da je Vodička služba PS FBiH bogatija za 12 novih vodiča čime se jača vodička služba u planinarskim društvima na području USK.

 

  • Predsjednik Komisije za vodiče, Husein Šabić