Započeo Tečaj za vodiče teških ljetnih tura – C kategorije

Započeo Tečaj za vodiče teških ljetnih tura – C kategorije

Godišnjim programom osposobljavanja vodiča, u dane 04.-05.11.2021. godine na području Blagaj – Vulin potok  započela je realizacija Tečaja za vodiče Teški ljetnji tura – C kategorija.

Prvi dan polaznici su upoznati sa informacijama o mjestu i ulozi planinarskih vodiča u vođenju Teškim ljetnjim turama kao i opremom i tehničkim pomagalima.

Isti dan izvršeno je penjanje Osiguranom planinarskom stazom (ferrata) u Vulinom potoku uz prektični trening upotrebe opreme i raznim postupcima vodiča u različitim situacijama prilikom vođenja. Aktivnosti su nastavljene na poligonu “Rebro” treningom tehnika kretanja te spuštanja na užetu “absajla”.

Drugi dan iskorišten za teoretski dio predavanja i provjerom te treningom ostalih potrebnih tehnika za vodiče C kategorije.

Na tečaj se ukupno odazvalo 10 planinarskih vodiča sa područja cijele FBiH iz 8 planinarskih društava/klubova i to: PSD Zlatni ljiljan Sarajevo. PD Bjelašnica Sarajevo, PD Visočica Sarajevo, PD Trebević Sarajevo, PD Konjuh Tuzla, PD Varda Banovići, PD Prenj Glogošnica1979 Glogošnica i PD Borašnica Konjic.

Nastavak Tečaja slijedi narednog vikenda na području Kantona Sarajevo.

Komisija za planinarske vodiče PS FBiH

Predsjednik, Šabić Husein