Učešće SPV Sarajevo na izletu i susretu Vojno – diplomatskih predstavnika i njihovih porodica na Trebeviću

Učešće SPV Sarajevo na izletu i susretu Vojno – diplomatskih  predstavnika i njihovih porodica na Trebeviću

Na poziv Ministarstva odbrane BiH, članovi SPV Sarajevo su 16.10.2015.g. u Napretkovom domu na Trebeviću prisustvovali redovnom godišnjem druženju na manifestaciji „Porodiči dan sa pripadnicima vojno – diplomatskog kora i članovima njihovih porodica“. Manifestaciji su se odazvali vojni atašei i njihovi pomoćnici iz nekoliko stranih ambasad u BiH, Austrije, Hrvatske, Njemačke, SAD, Slovenije, Turske, Kipra …

Tom prilikom, članovi SPV Sarajevo Sanja Korać i Sedin Salić su održali prezentacije Stanice i planinskog okruženja Sarajeva. Prezentaciji su prisustvovali i Hasna Smječanin, Zamjenica Načelnika Stanice i Husein Šabić, Sekretar Stanice, koji je prisustvovao i planinarskoj turi. Nakon prezentacije je uslijedila šetnja od doma, pod vođstvom planinarskih vodiča Sanje Korać i Sedina Salića, preko izvora Tri budalaša, ka Dobrim vodama, te povratak u Napretkov dom preko Tabačke ravni.
Na nekoliko punktova, pripadnici Helikopterskog odreda OS BiH demonstrirali su tehnike spašavanja, označavanje prostora za helikoptersko slijetanje i znaka SOS, pravljenje šumskog bivka, te pokazali opremu potrbnu za siguran boravak i preživljavanje u prirodi kao i spašavanje unesrećenih.
Iako je pri samom početku uspona počela padati jaka kiša, nije omela učesnike da dođu do cilja i dobro se zabave, uberu koju gljivu i uživaju u flori i fauni te čarima šume i planine.

Po završetku planinarske ture u Napretkovom domu je nastavljeno zajedničko druženje, ručak i zabava uz prisustvu domaćina manifestacije Ministrice odbrane BiH Marine Pendeš.
Ovu priliku, članovi SPV Sarajevo koriste da se zahvale Ministarstvu odbrane BiH na ukazanom povjerenju i prilici za promoviranje naše Stanice i planinarstva općenito. Između ostalog, aktivnosti pripadnika SPV Sarajevo ocjenjene su pozitivno i kao početak međusobne saradnje na polju planinarstva.

 

Sanja Korać

Sedin Salić