SLET/DAN PLANINARA PLANINARSKOG SAVEZA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

Na prostoru Hrasničkog Stana, na Igmanu, od 4. do 6. augusta 2023.g. održan je Slet planinara, u organizaciji PS FBiH.  Domaćinstvo je povjereno planinarskom društvu “Bjelašnica” iz Sarajeva, a u povodu obilježavanja 75 godina postojanja i rada.

Ovaj godišnji susret i najvažniji dogadjaj Saveza propratilo je naših 50 članica i preko tri stotine planinara učesnika. Susret starih prijatelja, šarenilo šatora i veseli žamor planinara oživio je igmanski plato.

Organizator je uredio sletište u okolini planinarskog doma Hrasnički Stan, uz nesebičnu logističku podršku Vatrogasne jedinice opštine Vogošća, Civilne zaštite opštine Novi Grad Sarajevo i stanice GSS Novi Grad, tako da je postavljen odredjen broj velikih šatora za učesnike, kao i voda iz cisterne. Takodjer, vatrogasci, spasavaoci, kao i alpinisti iz Sarajevske škole alpinizma imali su svoje štandove sa izloženom opremom za sve one koje je zanimalo.        

Najviše su se tu zadržavali najmladji učesnici koji su svako toliko zapitkivali, isprobavali dijelove opreme i fotografisali se.

U okviru učesničke kotizacije, svi učesnici su imali zajednički ručak, kao i specijalni poklon domaćina.

Nažalost, meteo uvjeti nisu išli na ruku, tako da su se planinari željni hodanja morali zadovoljiti kraćom turom, od Hrasničkog Stana, preko Mrazišta do Javornika i Crnog vrha, a ostali uskraćeni za predvidjenu dužu turu. Bijela ljepotica, Igmanova starija sestra Bjelašnica, ovaj put je uskratila svoje gostoprimstvo i poručuje da dodjemo drugi put.   

Na igmanskom platou održano je završno kolo takmičenja u orjentaciji, za sve takmičarske kategorije. Po kategorijama najuspješniji su tokom cijelog ciklusa takmičenja bili:

  • u kategoriji pionira ekipa Lutalice iz PSET Bosanska Krupa,
  • u kategoriji seniori ekipa Teletabisi iz PD Maglić Goražde
  • u kategoriji veterana ekipa Tiffany iz PD Konjuh Tuzla. Najuspješniji su osvojili medalje i pehare.

Upriličena je i podjela certifikata polaznicima koji su uspješno završili obuku za trenera orjentacije, a certifikate je uručivao Muhamed Hadžiabdić, instruktor orjentacije.

Novim planinarskim vodičima iz prethodnih ciklusa školovanja uručio je certifikate i značke, predsjednik PS FBiH, Rasim Radonja.

Kiša je takodjer spriječila da se održe predvidjena takmičenja u nogometu uzbrdo/nizbrdo, kao i niz drugih predvidjenih animatorskih aktivnosti za prisutne.

Ipak, kruna ovog dogadjaja desila se u večernjim satima u subotu. Domaćin se potrudio da okupi samu elitu planinarstva i alpinizma u Bosni i Hercegovini i da svim prisutnim omogući užitak kako neobaveznog druženja, tako i zvanična obraćanja i prezentacije njihovih uspona i postignuća. Zehrudin Isaković, najveći putopisac medju planinarima govorio je o svom novom izdanju Veličanstveni Prenj i skromno se predstavio kao uvodničar. Nastavio je Edin Durmo, utemeljitelj priznanja Prenjski vuk, najveći edukator medju nama koji je takodjer govorio o Prenju i prezentirao film o penjanju i skijanju i „osvajačima beskorisnog“. Nastavio je Tomislav Cvitanušić, naš Himalajac, skromni div, frišak sa Everesta, koji je u svom stilu progovorio poneku o najtananijoj dimenziji uspona, odnosu s ljudima i svojoj ogromnoj zahvalnosti na prilici koju je dobio. Kako je uvodničar naveo nema puno zemalja osvajače 7 summits, a taj naš, Bosanac i Hercegovac, Naim Logić bio je tu.  Kroz seriju slajdova i laganu priču prezentirao nam je svaki od sedam najviših vrhova svih kontinenata na planeti Zemlji. Premalo je bilo vremena za sve Naimove poduhvate da se samo i dotaknu.

Povodom uspona na Everest u ime PSFBiH, predsjednik Rasim Radonja je Tomislavu Cvitanušiću uručio plaketu za nesebičan doprinos promociji planinarstva u BiH, dok je Edin Durmo dodjelio priznanje Prenjski vuk.

Publika je uživala pod vedrim igmanskim nebom i na tome se našim doajenima zahvaljujemo.

Na kraju večeri krenula je neizostavna zabava za sve, sa živom muzikom u kojoj su posjetioci uživali do kasno u noć.

Na kraju velika zahvalnost i čestitke Planinarskom društvu Bjelašnica iz Sarajeva na uloženim naporima u organizaciji i srdačnom dobrodošlici i domaćinstvu Sleta planinara PS FBiH.

Dovidjenja na sljedećem Sletu planinara 2024 godine, za domaćina je već raspisan konkurs, pa i ovim putem pozivamo naše članice da se prijave!

Planinarski Savez FBiH
PD Bjelašnica Sarajevo