PSD “Energoinvest” na Biokovu

PSD “Energoinvest” na Biokovu

 

PD "Energonvest" na Biokovu

PSD “Energonvest” na Biokovu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PSD Energoinvest je 28. i 29. marta vodio turu na Biokovo, tu romantičnu planinu u hrvatskom primorju. Biokovo je kraška planina sa mnoštvom, jama, škrapa i visokih litica. U sastavu je Dinarskog gorja i ima isti smjer prostiranja, sjevero-zapad, jugo-istok. Biokovo je park prirode i zaista ja veleljep. Ima mnoštvo ugroženih i endemičnih, biljnih i životinjskih vrsta. Od obale mora kreću blage padine do nekih 200-300 m/nv i onda štrši sa svojim strmim liticama. Neke od njih su visoke i po 1000 metara.

Naše putešestvije kreću vožnjom busom do Makarske gdje nas dočekuju domaćini iz PD Biokovo Makarska, predsjednik društva Antiša Sržić i seke Gudelj koje sa nama kreću na uspon. Dočekao nas je i čuveni alpinista, spasavalac i himalajac, Drago Erceg i Jure Gudelj.

Ruta kretanja u subotu je bila Veliko Brdo – Baškovići-Miletin bor-Skaline-Borovac – Mali Šibenik – Veliki Šibenik- Borovac- Baškovića staje-Planinarska kuća Slobodan Ravlić na Lokvi. Očarani smo Skalinama, pogledom na Jadran sa Malog Šibenika, mirisom i mekoćom staze kroz šume dalmatinskog crnog bora, a tek kada smo ugledali divokoze, sreći nije bilo kraja. Šibala nas je jaka bura, ali to nije umanjilo našu sreću i opčinjenost predjelima. Ne znam da li je ovo rekordan broj, ali nas je 28 spavalo u kući. Druženje uz muziku i razne đakonije. Toliko se uživalo i častilo da je nekima i pozlilo, a valja sljedeći dan hodati.

Sutrašnja ruta je bila planinarska kuća Slobodan Ravlić na Lokvi-Sv.Jure-Vošac-Kruška-Gornje počivalo-Makar. Dan je bio sunčan i bez bure. Moglo se više uživati je ranije bilo bure. 25 učesnika se popelo na vrh Sveti Jure sa svoja 1762 metra visine, najviši vrh Biokova i treći najviši planinski vrh Hrvatske. Sa Svetog Jure se pruža fantastičan pogled na Makarsko primorje, otoke i Zabiokovlje. S obzirom na nadmorsku visinu i činjenicu da se nalazi na razmeđi mediteranske i kontinentalne klime, na Svetom Juri je prosječna godišnja temperatura oko 4 °C, a snijeg se zadržava veći dio godine.ovo je jedna od najhladnijih tačaka Hrvatske.

Na kući pod Vošcem su nas dočekale Amela i Irena sa punom korpom fritula. Eh, te sreće. Gušteralo se i najelo, pa put pod noge do Makara. U bus, kafa u makarskoj uz rivu i put Jablanice, Konica i Sarajeva. Hvala domaćinima iz Makarske i hvala lijepo Biokovo, do nekog drugog susreta.

 

Vodiči: Sanja Korać i Hasna Smječanin