Program proslave 60. godina rada PSD “Prijatelji prirode” Sarajevo

Program proslave 60. godina rada PSD “Prijatelji prirode” Sarajevo

PTT prijatelji prirode 60 godina

U maju 1953. godine postignuta je saglasnost da se formira planinarsko društvo za PTT radnike u Sarajevu, a osnivačka skupština društva održana je 29. jula 1953. godine. Usvojeno je da se društvo zove “Prijatelj prirode“.

Po osnivanju, članovi Drustva uključuju se u sveopštu akciju izgradnje i obnove ratom porušene zemlje i 1955. godine započinju sa izgradnjom planinarske kuće na Igmanu – Malo polje. Ratnim dejstvima i agresijom na BiH planinska kuća Igman – Malo polje je potpuno uništena. U maju 1992. godine uništena je i zgrada PTT-a na Obali u kojoj su se nalazile prostorije PSD PTT “Prijatelj prirode” tako da je uništena i skoro sva dokumentacija društva. Društvo obnavlja svoj rad 1995. godine pod nazivom PSD PTT “Prijatelj prirode”, a okuplja radnike PTT-a sarajevske regije.

1998. godine započinje se sa izgradnjom novog doma na lokaciji Igman – Malo i uz nesebičnu pomoć tadašnjeg JP PTT Saobraćaja BiH i sredstava sakupljenih putem donacija koje su članovi društva dobrovoljno izdvajali iz svojih ličnih dohodaka, dom je završen 2002. godine.

Društvo je postalo prepoznatljivo širom BiH pa i dalje, a  naš dom je proglašen 2007. godine za najbolji dom u BiH.

Preuzmite dokument: Prijetelji prirode – Program proslave 60 godina rada