Međunarodni memorijalni uspon na Lupoglav

Međunarodni memorijalni uspon na Lupoglav

Memorijal “Lupoglav” je znak sjećanja na prve osvajače ovog vrha zimi, izvedenog 14. februara 1970. (koji su tom prilikom i poginuli). Trojica alpinista Ilija Dilber, Zijo Jajatović i Milorad Stjepanović su nakon nekoliko mjeseci pronađeni na padinama ispod Lupoglava.

Razlog više za uspon u ovoj godini je i obilježavanje 30 godina od održavanja Zimskih olimpiskih igara u Sarajevu i 85 godina organizovanog alpinizma u BiH, te da sa ovom aktivnošću dajemo i svoj doprinos obilježavanju istih.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ovo je već tradicionalni memorijalni uspon na kojem svake godine učestvuje sve više alpinista iz naše zemlje i zemalja iz okruženja, a od ove godine uvršten je u kalendar aktivnosti drugih planinarskih saveza.

Okupljanje i polazak učesnika je 08. februara 2014. iz mjesta Mostarska Bijela koja se nalazi na putu Jablanica -Mostar, gdje je obezbjeđen parking prostor za vozila.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vremenski plan memorijala :

– Okupljanje i potpis učesnika od 08:00h do polaska.

– Vrijeme polaska je u 10:00 sati.

– Uspon na vrh Lupoglav je u prijepodnevnim satima 09. februara 2014.g.

– Vrijeme povratka do M. Bjele je 09. februara 2014. u večernjim satima.

Obaveze :

– Svi učesnici sami sebi organiziraju prijevoz /dolazak i povratak/, hranu i osvježavajuće napitke, potrebnu opremu za bivak u Branom dolu i za uspon na vrh.

– Radi se o izuzetno zahtjevnom alpinistiĉkom usponu, te svi učesnici koji žele ostvariti uspon na sam vrh Lupoglav obavezno moraju imati :

1. CEPIN,

2. DEREZE,

3. BIVAK OPREMA ( šator , obavezna zimska vreća za spavanje, lična zimska oprema).

– Planinarski savez Bosne i Hercegovine obezbjeđuje stručne vodiče i ekipu GSS-a ,i osobe na osiguranju vozila sa mjesta polaska u M.Bijeloj.

Napomena :  Svi učesnici učestvuju na svoju ličnu i materijalnu odgovornost.

Upute tokom memorijala:
Učesnici trebaju da budu organizirani u penjačke naveze što uključuje posjedovanje penjačkog užeta po jednoj navezi, gdje je potrebno poznavanje tehnike penjanja u navezi u zimskim uvjetima.
Bivak je na lokaciji BARNI DO. Učesnici sami sebi nose šatore ili drugu potrebnu opremu za boravak na snijegu.

Sigurnosne upute :
U suglasnosti Vodiča uspona, instruktor alpinizma Lipović Ermina, članova  GSS F BiH zadržavaju pravo da prije, u samom toku aktivnosti i u toku samog  uspona na Lupoglav mogu donijeti odluku da učesnika koji je eventualno iscrpljenim, neadekvatno opremljenim ili drugo što dovodi u opasnost istog,  ne dozvole dalje učešće radi sigurnosti njih samih ali i svih ostalih učesnika pohoda. Isto tako mogu donijeti odluka da se sami uspon ne izvede radi sigurnosti učesnika,  te odrede drugi datum uspona. Isti su nakon izrečenih mjera dužni podnijeti izveštaj.

Prijave :
Svi zainteresirani treba da izvrše prijavu u kancelariju PS BiH najdalje do 05. februara 2014. godine na broj telefona 033/555 – 685 ili 033/ 555-686.

Planinarski pozdrav,
Predsjednik PS BiH
Zijad Deljo, dipl.ecc. s.r.