Međunarodni dan planina 11. decembar – ovogodišnji fokus je na „Kulturi planinarstva“

Međunarodni dan planina 11. decembar – ovogodišnji fokus je na „Kulturi planinarstva“

 Svim planinarkama, planinarima i drugim istinskim prijateljima prirode čestitamo 11. decembar Međunarodni dan planina.

Međunarodni dan planina je prilika za podizanje svijesti o važnosti planina za život, isticanje potencijala ili otežavajućih okolnosti za razvoj planinskih resursa, te prilika za sklapanje partnerstava koja će donijeti pozitivne promjene za planine i planinske predjele cijelog svijeta.

Ovogodišnja tema fokusira se na „Kulturu planinarstva“. Ova tema nas podstiče na razmišljanje o vlastitom odnosu prema planinama u kontekstu aktuelnih problema sa kojima se suočava planeta Zemlja, sa naglaskom na izazove sa kojima se suočava naše planinsko okruženje. U narednom periodu trebamo se aktivnije uključiti i dati vlastiti doprinos rješavanju ovih problema.

Planinarstvo nije samo sportska ili rekreativna aktivnost, planinarstvo je način života.

Planine su od suštinske važnosti za život na Zemlji. Bez obzira na to da li živimo na najvišim planinama ili kraj mora, najčešće nismo dovoljno svjesni koliko smo vezani za planine i na koje sve načine one utiču na naš život. S planina nam dolazi najveća količina slatke vode, planine su staništa različitih biljnih i životinjskih vrsta, a svaki deseti stanovnik planete živi u planinskim predjelima. I pored toga, ovoj nevjerovatnoj mreži života koju održavaju planine prijete različiti faktori koji razaraju okoliš, posljedice klimatskih promjena, zloupotreba planinskih resursa, oružani sukobi, te siromaštvo i glad.

Pozivamo svo građanstvo Bosne i Hercegovine da pohode planine, uživaju u planinskom okruženju i razmisle o vlastitom odnosu prema planinama i sredini koja ih okružuje.

Međunarodni dan planina proglasila je opća skupština UN-a 2003. godine, 11. decembra, nakon što je Međunarodna godina planina, koju je UN proglasio 2002. godine, ukazala na potrebu stalnog svješćivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihova okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Svima Vama koji poštujete i istinki volite planinu od srca želimo puno lijepih trenutaka i nezaoboravnih avantura.

 

Zehrudin Isaković, predsjednik PS FBiH/BiH