IZVJEŠTAJ SA ZAJEDNIČKOG TABORA MLADIH PLANINARA

IZVJEŠTAJ SA ZAJEDNIČKOG TABORA MLADIH PLANINARA

Planinarski savez Bosne i Hercegovine i Planinarski savez Srbije organizuju razmjenu omladine u toku 2014. godine u kojoj ukupno učestvuje dvadeset mladih planinara.

02-06. Juli 2014.
ZLOT, Beljevina

Organizator: Planinarski savez Srbije i PK, ”Dubašnica” Zlot

Organizator domaćina PK, ”Dubašnica” Zlot

Mjesto održavanja: Planinarski dom Beljevina Zlot

Kamp je organiziran u sjevernom dijelu sela Zlot, na 5km od centra sela, na putu koji prolazi pored Zlotski pećina i Lazarevog kanjona, kod planinarskog doma Beljevina.

U Taboru su se realizovale sljedeće aktivnosti:

pješačke ture na obilježenim stazama, tehnike sportskog penjanja, penjanje na prirodnimstjenama,planinarska orijentacija, speleologija, predavanja u raznim oblastima planinarenje, orijentiring,vodička služba, GSS demonstracije vježbi, izložbe planinrske fotografija, slika, skulptura idrugih oblika umjetničkog izražavanja,kulturno-zabavni program, saradnja sa lokalnom zajednicom.

U okviru Tabora organizovana je posjeta Lazarevoj pećini, Borskom jezeru, rudniku bakra i zlata u Boru na dubini od 400 m, kao i posjeta arheološkom nalazištu Felix Romulijana (Gamzigrad).

Prvog dana kampa učesnici su upoznati sa pravilima i upriličena im je lijepa dobrodošlica, nakon čega su se smjestili u planinarski dom.

Drugog dana kampa učesnici su hodali pješačku turu do vidikovca na obližnji kanjon, nakon čega su se uputili ka posjeti Lazareve pećine, gdje su bili upoznati i educirani o speleologiji. Poslije ručka, bila je upriličena posjeta Borskom jezeru.

Treći dan planinarske radionice održano je takmičenje u planinarskoj orijentaciji. Tačnije, održano je prvenstvo Srbije u planinarskoj orijentaciji na kojem su uzeli učešće i mladi članovi PS BIH iz Planinarskog društva FASTO. Ekipu su činili Banić Tarik, Adis Gobeljić i Azra Hannah Boydell. Oni su se takmičili u seniorskoj konkurenciji i u konkurenciji od 7 klubova, zauzeli treću poziciju. Kasnije, te večeri su održana predavanja GSS-a te predavanje o raznim oblastima planinarenja.

Četvrtog dana kampa naši učesnici iz PS BiH uputili su se prema industrijskom gradu Bor te im je omogućena prilika da posjete rudnik bakra na dubini od 400m pod zemljom. Poslije ove impresivne posjete, upustili su se prema starom rimskom naselju ‘Romulija’ a zatim prema Sarajevu.

Naši učesnici iz PS BiH bili su zadovoljni i fascinirani sa onim što su posjetili u samo 4 dana planinarske radionice.

Elvir Kazazović
Vođa puta