Izvještaj sa uspona na Maglić

Izvještaj sa uspona na Maglić

Četvoročlani tim PD“ Konjuh“ Tuzla, Sanjih Hožić, Sejfo Koprić, Jusuf Mujabašić i Dževad Bektašević, uspiješno su ispeli najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić 2368 m/nv.
Jednodnevni uspon je započet dolazak u Nacionalni park Sutjeska, Tjentiške u 06,00, put je nastavljen makadamskim i djelomično zaleđenim putem u dužini 14 km. prema Prijevoru. u 07,15 sati od raskršća odvajanja puta za Prijevor 1587 m/nv, u pravcu Lokve – Dernečište. Uspon na vrh Magića je dug 7.13 km u jednom pravcu, sjeveroistočnom obilježenim planinarskim putem kroz bukovu šumu i crnogorično rastinje do platoa ispod stjenovitog dijela planine. Uspon uz stijene, prekriven snijegom i ledom, sigurnosne sajle djelom skrivene u snježne nanose. Uspon na vrh uspješno ispenjan u 13,10 . Maglić 2368 m/nv. Pješačenje je trajalo 12,30 sati u izuzetno ekstremnim uslovima ukupne dužine 14,3 km i visinskom razlikom 799 m/nv u jednom smjeru. Povratak na polaznu poziciju izvršen je isti dan u 19,15.sati.
Planina Maglić je vrh sa najvišom nadmorskom visinom u Bosni i Hercegovini, nalazi se na granici sa Crnom Gorom, put kojim se kretala ekipa, jednim djelom pri usponu uz stjenoviti dio planine je preša i državnu granicu. Maglić je poznata među planinarima, svojom promjenjivom klimom, često prisustvo magle, kao i nepristupačnosti u zimskim vremenskim uvjetima zbog velikih količina snijega. Zbog navedenih razloga rijetki su organizovani izlasci na vrh u ovom vremenskom periodu, iz tog razloga je u dnevniku koji se nalazi na vrhu, priliom upisivanja ekipe PD „Konjuh“ Tuzla upisano“ 27.12.2015 godine ispenjant vrh Maglića, kad mu vrijeme nije…..“
Savršena strateška organizacija i planiranje vodičkog tima predvođenog vodičem Sanjinom Hodžićem, odlučnost, dobra fizička i psihička pripremljenost tima dovela je do vrijednog uspjeha PD „Konjuh“ Tuzla, čime je zvanično i zaključeno planinarenje za 2015. godinu.

 

Izvještaj sačinio:
Dževad Bektašević, plan. vodič