Izvještaj sa škole zimskog alpinizma i turnog skijanja

Izvještaj sa škole zimskog alpinizma i turnog skijanja

Kao što je poznato, ovogodišnja škola zimskog alpinizma i turnog skijanja u startu je počela sa nizom organizacionih problema, čiji obim i eskalacija su doveli u pitanje i samo održavanje škole. Bez potrebe i namjere da ulazimo u srž i analizu tih problema i njihovog izvorišta, sa velikim zadovoljstvom možemo konstatovati da je škole ipak održana, uz djelimično prolongiranje i otežavajuće okolnosti koje su bile direktna posljedica ranije iznešenih činjenica. Uprkos tome, škola je u konačnici polučila izuzetnim, usuđujemo se ustvrditi i vrhunskim rezultatima, prije svega, zahvaljujući ogormnom angažmanu vodstva škole i svih instruktora, te izuzetnoj koopertivnosti tečajaca.

Kompletan plan i program škole je sproveden kako je u startu i planirano, sa pređenim svim stručnim temama, a  u konačnici, kroz praktični rad na terenu, kandidati su premašili sva očekivanja i realizovali uspone i aktivnosti kakvi još nisu zabilježeni na jednoj početnoj školi zimskog alpinizma. Poseban kuriozitet je i novina u šklskom sistemu PS BiH – škola turnog skijanja, koja je paralelno sprovedena sa školom alpinizma, čime je omogućeno prvim kandidatima da paralelno završe oba programa i budu okosnica budućeg djelovanja u ovoj oblasti.

Program je sproveden u tri vikenda na tri različite planine i četiri različita planinska masiva, kako slijedi u prikazu:

 1. vikend: 04/05.04 – Visočica, pl.dom Vrela, kombinovani planinarsko-skijaški pristup pod sjevernu stranu vrha Vito, temeljita obuka po planu i uspon svih tečajaca kroz smjer „Vito vitare“ u sjevernoj stijeni i otpenjavanje istog. U domu realizovana teoretska predavanja i praktične demonstracije.
 2. vikend: 10.-12.04. – Čvrsnica, Blidinje, motel „Hajdučke vrleti“. 1. dan kombinovani pristup pod sz stijenu najvišeg vrha Pločno i uspon svih tečajaca kroz dva različita smjera na vrh, uz pratnju instruktora. Otpenjavanje kroz istu stijenu i kombinovani povratak u bazu. Cjelovečernje predavanje i planirano izlaganje kandidata za instruktora alpinizma Miralema Husanovića, pred ispitnom komisijom, cijelom školom i predsjednikom PS BiH. 2. dan kombinovani pristup na vrh Veliki Vilinac i temeljita priprema za planirane aktivnosti: instruktorski tim priprema spust niz Sigmundov kuloar, kojeg otpenjavaju svi tečajci, nakon abzajla niz veliku vršnu strehu, a potom svi vrše uspon kroz ovaj dojmljivi školski smjer. Prilikom povratka svi skijaši skijaju sa samog vrha Velikog Vilinca (2162 m), što je još jedan od kurioziteta ove škole.
 3. vikend: 18/19.04 – Prenj, Crno polje, Sivadija. Alternativno baziranje u rafting bazi kod Taje u kanjonu Neretve zbog izuzetno lošeg vremena. Cijeli dan proveden u teoretskoj obuci, demonstracijama i polaganju kandidata za registrovane alpiniste, nakon čega je kompletnu proceduru polaganja ljetnog i zimskog dijela ispita, te instruktorskog asistiranja na školama prošao kandidat Ismar Handžić. 2. dan kombinovani pristup uz Boračku dragu u Crno polje i pristup pod sjevernu stijenu centralnog masiva Sivadije. Raspored tešajaca za samostalno vršenje uspona kroz tri različita školska smjera, od kojih su neki opet kurioziteti – prva ponavljanja! Sa zadovoljstvom možemo istaći da je ovaj dan bio istinska kruna cijele škole i pokazao koliko su tešajci zaista obučeni i osposbljeni, te koliko su instruktori i asistenti kvalitetno odradili postavljene zadatke i bili predani tokom cijele škole.

Po završetku programa, uprilično je zajedničko druženje, uz podjelu zahvalnica svima koji su bili angažovani u radu škole. Zahvalnice je uručio predsjednik PS BiH / F BiH gospodin Zehrudin Isaković. Planirano je ponovno okupljanje svih učesnika na svečanoj podjeli diploma za uspješno završenu školu i za novostečena stručna zvanja, koja su dodijeljena i odbranjena tokom trajanja škole.

Kandidati koji su uspješno završili školu zimskog alpinizma:

 1. Danijela Berbić, Banovići
 2. Pavle Kajganić, Banovići (Doboj)
 3. Benjamin Huskić, Banovići
 4. Feđa Hadžibegović, Sarajevo
 5. Semir Šatorović, Zenica
 6. Tarik Rustempašić, Bugojno
 7. Adis Ćingić, Sarajevo
 8. Irijan Durmo, Zenica
 9. Maida Huskić, Banovići
 10. Amar Kevrić, Jablanica
 11. Vedad Dedić, Zenica
 12. Sabahudin Huskić, Banovići

Kandidati koji nisu završili školu:

 1. Emir Pinjić, Jablanica
 2. Dragan Marić, Banovići

Kandidati koji su uspješno završili školu turnog skijanja:

 1. Pavle Kajganić
 2. Semir Šatorović
 3. Amar Kevrić
 4. Irijan Durmo
 5. Tarik Rustempašić
 6. Vedad Dedić

Instruktorski tim koji je vodio školu:

 1. Edin Durmo, instruktor alpinizma i turnog skijanja, vođa škole
 2. Jure Miljak, instruktor alpinizma (tokom škole položio za zvanje instruktor turnog skijanja
 3. Redžep Grabus, instruktor alpinizma
 4. Miralem Husanović, tokom škole položio za zvanje instruktor alpinizma

Asistenti instruktora koji su sprovodili program škole:

 1. Ismar Handžić, tokom škole položio za zvanje registrovani alpinista
 2. Mahir Mešić, kandidat za zvanje registrovani alpinista
 3. Amer Burić, kandidat za zvanje registrovani alpinista
 4. Besim Muminović, kandidat za zvanje registrovani alpinista
 5. Aida Muminović, stariji alpinistički pripravnik
 6. Damir Smajić, predsjednik Komisije za turno skijanje

Sa zadovoljstvom istićemo da je škola polučila i novim stručnim zvanjima kako slijedi:

 1. Miralem Husanović, instruktor alpinizma
 2. Jure Miljak, instruktor turnog skijanja (podsjećamo da je ovo zvanje odranije verifikovano od strane UO, ali se poštivalo stručno mišljenje Savjeta instruktora o potrebi da se ispoštuje procedura, te smo pristupili i tom dijelu i tokom škole sproveli proceduru do kraja)
 3. Ismar Handžić, registrovani alpinista

 

 Vođa škole:

Edin Durmo, instruktor alpinizma

Prvi vikend: Visočica

Prvi vikend: Visočica

Drugi vikend: Čvrsnica

Drugi vikend: Čvrsnica

Drugi vikend: Čvrsnica

Treći vikend: Prenj

Treći vikend: Prenj

Treći vikend: Prenj