Izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa za 2016. godinu

Izbor najuspješnijih sportista i sportskih ekipa za 2016. godinu

Na prijedlog  PS BiH/FBiH na 72. izboru najuspješnijih sportista i sportskih ekipa BiH za 2016. godinu, održanom 26.01.2017. godine u Narodnom pozorištu, u organizaciji Sportskog saveza u BiH, Faruk Zahirović Braco, Advija Lala Mulalić – Stajić i Milivoj Stajić dobitnici su specijalnog priznanja – Doprinos za popularizaciju i razvoj planinarskog  sporta.

 

FARUK BRACO ZAHIROVIĆ dao je veliki doprinos razvoju bh alpinizma. Sa svojim alpinističkim partnerima ispenjao je brojne prvenstvene uspone koji su vremenom postali klasici:  Stub Velikog kuka – planina Čvrsnica, Bosanski smjer u Sjeveroistočnoj stijeni Izgorjele grude na Prenju, Stub Izgorjele grude, Medvjedov kuloar u sjeverozapadnoj stijeni Cetine, opet na Prenju, Elegantni u Velikim stijenama na Romaniji i brojni drugi kroz stijene Treskavice, Veleža, Maglića i drugih planina u regionu i svijetu.

Kao instruktor planinarskih vještina već decenijama svoje znanje nesebično prenosi na mlađe generacije.

Iako u osmoj deceniji života, gospodin Faruk Zahirović je i dalje izuzetno aktivan, izgradio je planinarski bivak pod Velikim kukom, gotovo svakodnevno ga dograđuje, popravlja,.. a trasirao je i postavio izuzetno zahtjevnu planinarsku stazu – ferratu kroz sjevernu stijenu Velikog kuka, također na Čvrsnici.

Faruk Braco Zahirović je dobitnik svih najznačajnijih planinarskih priznanja.

 
BRAČNI PAR STAJIĆ – LALA I COL

Planinarsko – bračni par Mulalić – Stajić, poznatiji kao Lala i Col su već decenijama aktivni planinari, alpinisti i turni skijaši.

Advija Lala Mulalić je u historiju bosanskohercegovačkog planinarstva ušla kao žena alpinistkinja u BiH. Zajedno sa svojom partnericom slovenskom Angelom Prepotnik penjala je u stijenama Maglića, Trnovačkog Durmitora i Volujaka. Lala je svoju alpnističku karijeru nastavila kroz mnoge uspone u stijenama planina u Bosni i hercegovini i regionu. Planinarenjem i skijanjem se počela baviti sa 16, a alpinizmom sa 18 godina.

Lala i njen muž Milivoj, osim domaćih, penjali su se na planine Njemačke, Francuske, Austrije i Švicarske.

Dio svojih doživljaja Lala Mulalić Stajić je opisala u svojoj knjizi „Moj put“, koja danas predstavlja dragocjeno svjedošenje i prilog historiografiji alpinizma u Bosni i Hercegovini.

Nakon osam decenija aktivnih odlazaka u prirodu, za njih dvoje se punim ustima može reći da im je planinarenje stil života. Već godinama ostalim planinarima služe kao uzor u kulturi planinarstva. Njih dvoje su živi dokaz da se planinarenjem postaje bolji čovjek.

Dobitnici su najviših priznanja Planinarskog saveza Bosne i Hercegovine.

 

Čestitamo laureatima!